Gemeente Helmond


Preventieve bestrijding eikenprocessierups

In de week van 25 t/m 29 april worden in alle wijken de eikenbomen preventief gespoten, om de overlast van eikenprocessierupsen te voorkomen.

Er wordt binnen de bebouwde kom s avonds en s nachts gewerkt om te zorgen dat de nevel niet op mensen terecht komt. Het middel is in principe ongevaarlijk voor mensen, maar de gemeente wil helemaal geen risico nemen. De apparatuur maakt een zacht fluitend geluid. Mensen die een gemeentelijke eik bij hun huis hebben staan wordt voor de zekerheid aangeraden om de ramen te sluiten.

Nesten melden

Verder worden in het zomerseizoen de rupsen bestreden door ze te laten plukken en/of weg te zuigen. Dat gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Men kan beter niet zelf de nesten uit de boom halen. De gemeente zorgt ervoor dat de rupsen gratis op een degelijke manier worden verwijderd. De eikenprocessierups komt alleen voor in eikenbomen. De nesten zijn herkenbaar aan het grijze spinsel dat eromheen gebouwd wordt. Hierin zitten de brandharen die zo irritant zijn voor mensen en dieren.

Irritatie

Mensen moeten elk contact met de rupsen en de resten ervan, vermijden. Het is raadzaam om hals, armen en benen te bedekken in een gebied waar veel eiken staan. De reacties verschillen van persoon tot persoon zeer sterk. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Bij ernstige klachten is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts.
* Lees meer over de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen (inclusief locaties)