Gemeente Meppel

Centrumwonen en Broeklanden gereed


-

Stedenbouwkundig Plan Nieuwveense Landen en Verkavelingsplan Centrumwonen en Broeklanden gereed

28-04-2011 -

De gemeente Meppel ontwikkelt aan de noordwestzijde van Meppel de woonwijk Nieuwveense Landen. Het Stedenbouwkundig Plan van 2010 dat hiervoor is opgesteld, is op enkele onderdelen geactualiseerd. Daarnaast heeft het college het verkavelingsplan vastgesteld voor de eerste delen van de woonmilieu's Centrumwonen en Broeklanden, zodat deze gebruikt kunnen worden als basis voor de verdere planvorming.

De belangrijkste wijziging in het Stedenbouwkundig Plan betreft het aantal woningen, dat van 3200 is verhoogd naar 3400. De ruimtelijke opzet en hoofdstructuur is hierbij niet veranderd. Het aangenaam duurzaam wonen in de nabijheid van de binnenstad van Meppel en het prachtige ommeland staat centraal. Nieuwveense Landen wordt een wijk voor iedereen.

Verkavelingsplan
De eerste woningen van Nieuwveense Landen worden gebouwd in het gebied ten westen van en direct aansluitend aan de Nijeveensewegbuurt. Dit zijn de eerste delen van de woonmilieus Centrumwonen en Broeklanden. Deze buurten hebben een verschillend karakter. Samen tellen ze ongeveer 440 woningen. Voor een goede verkeersafwikkeling wordt de westelijke hoofdontsluiting van de wijk ook in deze fase aangelegd.

Woonmilieu Centrumwonen
In Centrumwonen wonen bewoners straks in het hart van de nieuwe wijk. Dicht bij de voorzieningen. Er wordt in alle prijsklassen gebouwd. Omdat uit onderzoek is gebleken dat er een grote vraag naar huurwoningen is, ligt er een accent op betaalbare woningen in de huursector.
De sfeer van het woonmilieu sluit aan op de bebouwing van de Nijeveensewegbuurt. Dit wordt ook wel intiem dorps of kleinstedelijk genoemd. De bebouwing staat in een vaste rooilijn, op kleine afstand van de straat. De openbare ruimte bestaat uit straten, stegen, hofjes en pleintjes. Geparkeerde auto's zijn nauwelijks zichtbaar, omdat ze in parkeerhoven achter de woningen staan. Door de buurt komt ook een watergang.

Woonmilieu Broeklanden
In Broeklanden, dat ten westen van Centrumwonen ligt, wonen bewoners op "eilanden" in het landschap. De noord-zuidrichting van het slotenpatroon is behouden en vormt de structuur van de buurt. De bestaande elzensingel blijft gehandhaafd. Het openbaar groen bestaat verder uit grasvelden en wadi's (groene regenwater infiltratievoorzieningen), waar volop kan worden gespeeld. Het groen is ook direct verbonden met de zuidelijke parkzone, waar een watergang wordt aangelegd.
In Broeklanden zijn de kavels gemiddeld wat groter dan in Centrumwonen. Maar ook in deze buurt worden woningen in alle prijsklassen gebouwd. Er zal daarnaast ook de mogelijkheid zijn om een kavel te kopen zodat kopers hun eigen woning kunnen bouwen. Dit wordt ook wel particulier opdrachtgeverschap genoemd.

Parkzone
In de parkzone ten zuiden van de beide buurten, zijn enkele werkkavels gepland. Hier is de mogelijkheid voor kleinschalige en representatieve bedrijven om zich te vestigen. Vanwege de nabijheid van woningbouw wordt nauwkeurig gekeken welke bedrijfjes mogelijk zijn. Hierbij wordt gedacht aan ambachtelijke bedrijfjes of bedrijven in de sfeer van zakelijke dienstverlening.

Concretisering bestemmingsplan
Met het vaststellen van het verkavelingsplan kan het bestemmingsplan worden geconcretiseerd, zodat er bouwplannen kunnen worden ontwikkeld voor dit eerste deelplan. Begin 2012 start de gemeente met het bouwrijp maken van de eerste twee delen van de woonmilieu's Centrumwonen en Broeklanden van Nieuwveense Landen.