Gemeente Laarbeek


Uitkomsten enquête Groenbeleidsplan

LAARBEEK - Enkele maanden geleden heeft u op de gemeentenieuwspaginas kunnen lezen, dat de gemeente Laarbeek een Bomenbeleidsplan en een Groenbeleidsplan gaat opstellen. Inmiddels is met beide plannen een start gemaakt. Groen- en bomenbeleid kan echter alleen goed functioneren als er bestuurlijk én maatschappelijk draagvlak voor is. Daarom is er voor gekozen om vooraf via een aantal wegen informatie te verzamelen. In maart 2011 hebben gedurende een aantal weken alle inwoners van Laarbeek de mogelijkheid gehad om een tweetal bewonersenquêtes in te vullen. Zon 280 enquêtes hebben we ingevuld retour gekregen. Daaruit zijn op hoofdlijnen een aantal interessante conclusies te trekken. Deze week gaan we in op de enquêteresultaten met betrekking tot groen. Volgende week komen de enquêteresultaten voor de bomen aan de orde.

Waardering van groen
Uit de enquête blijkt dat 70% van de mensen vindt dat er voldoende groen in de buurt/straat is. 22% vindt dat er te weinig openbaar groen in de buurt/straat is. Gemiddeld geeft de Laarbeekse burger een 5,9 als cijfer voor de groenkwaliteit van de woonomgeving. Opvallend is dat Lieshout en Mariahout met een 6,4 en een 6,1 een voldoende scoren en Beek en Donk en Aarle-Rixtel met respectievelijk een 5,4 en een 5,9 niet. Met betrekking tot de gebruikswaarde van het openbaar groen is 38% van de mensen tevreden. Opvallend is dat 34% van mening is dat er meer aandacht aan natuur en flora en fauna besteed moet worden in het gemeentelijk groen.

Overlast en onderhoud van groen
31% van de mensen geeft aan geen nadelen van gemeentelijk groen te ondervinden. Bij de mensen die aangeven dat ze wel nadelen ondervinden, scoren de manier waarop het onderhoud uitgevoerd wordt (48%) en hondenpoepoverlast (43%) het hoogste. Ongeveer 1/3 van de mensen ergert zich aan de hoeveelheid onkruid in plantsoenen of noemt andere vormen van overlast. Op de vraag wat mensen van het onderhoud vinden, antwoordt de helft dat ze de onkruidbestrijding in plantsoenen en het snoeiwerk voldoende vinden. Ruim 1/3 is echter van mening dat, dat onvoldoende is. Meer tevreden zijn mensen over de onkruidbestrijding op verhardingen en het onderhoud van de gazons.

Participatie en bezuinigen
Slechts 18% van de mensen die de enquête hebben ingevuld, vinden het voldoende om bij veranderingen in het groen en/of het kappen of planten van bomen in de straat alleen geïnformeerd te worden. Dat betekent dat 82% vooraf gekend wil worden en wil kunnen meepraten of meedenken over een plan. Wanneer er op groen bezuinigd moet worden, kiest 40% voor het herinrichten van plantsoenen met onderhoudsvriendelijkere beplanting of gras. 36% vindt dat er verschil gemaakt mag worden in onderhoudsniveaus en dat het groen niet overal hetzelfde bijgehouden hoeft te worden. 41% vindt dat bewoners en buurtverenigingen ingeschakeld zouden moeten worden bij onderhoud. Op de vraag of de mensen dan zelf bereid zijn om mee te helpen met het groenonderhoud antwoordt 38% met ja. Dit percentage stijgt naar 75% als ze ook direct mee mogen beslissen over de inrichting. Ongeveer 1/4 van de mensen vindt groenonderhoud zondermeer een taak van de gemeente.

Uw groene eindbeeld
Tenslotte hebben we u de vraag voorgelegd voor welk groen eindbeeld u zou kiezen. 25% kiest dan voor een goed onderhouden nette buurt met traditioneel ingerichte speelplekken en plantsoen met een hoge sierwaarde. 43% kiest voor een groene buurt waar natuur meer de ruimte krijgt, het onderhoud extensiever is en speelplekken een meer natuurlijk karakter hebben. 22% kiest voor een tussenvorm. Opvallend is dat de meeste mensen hier een duidelijke keuze maken en niet voor de veilige tussenvorm kiezen. Het draagvlak voor een natuurlijkere buurt is in verhouding groot.

Meer informatie
In dit overzicht download vindt u de volledige uitslag van zowel de enquête over groen als de enquête over bomen. Voor meer informatie kunt u terecht bij de heer Michel Brands beleidsadviseur Groen, telefoon: 0492 469 808 of e-mail: michel.brands@laarbeek.nl.