Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Droogte: wat doet het waterschap?

Publicatiedatum : 28 april 2011

In verband met de droogte neemt het waterschap diverse voorzorgsmaatregelen op het gebied van waterkwantiteit en waterkeringen.

Waterkwantiteit

We laten momenteel water in bij Wijk bij Duurstede, Vreeswijk (Nieuwegein) en Gouda. Onder normale omstandigheden kan bij Wijk bij Duurstede water worden ingelaten tot een peil van 2.65 meter +NAP. Bij lager peil op de Nederrijn zal het waterschap het waterpeil op de Kromme Rijn verlagen, zodat het water zolang mogelijk vanzelf (onder vrij verval) de Kromme Rijn op kan stromen. Om het westen van ons beheersgebied op peil te houden, wordt als extra maatregel al geruime tijd water ingelaten bij Gouda. Dit kan onder vrij verval en is net als bij Vreeswijk afhankelijk van het getij. De kwaliteit van dit water is mogelijk slechter dan het water op de Gekanaliseerde Hollandse IJssel. Daarom houden we dit extra goed in de gaten. Momenteel heeft het inlaten overigens weinig invloed op de waterkwaliteit.

Waterkeringen

In 2010 is er een proef gedaan met de beregening van enkele regionale kaden, om scheurvorming te voorkomen en te beperken. Op 27 april is gestart met een vervolg van deze beregeningsproef. Omdat we graag willen weten wat het effect hiervan is, zullen we de proefvakken intensief monitoren. Op die manier kunnen we zoveel mogelijke data verzamelen waarmee we de effecten kunnen analyseren. De afdeling Waterkeringsbeheer werkt aan een plan van aanpak voor de proef. De afdeling Uitvoering voert deze proef uit. Scheurvormingen die wij signaleren, monitoren wij intensief. Tijdens droogte inspecteren wij onze kaden nauwkeurig en met grotere regelmaat. Landelijk is afgesproken dat bij een neerslagtekort van 150 millimeter de inspecties van waterkeringen worden opgestart. Als dit neerslagtekort oploopt tot 200 millimeter, worden alle droogtegevoelige kades volledig te voet geïnspecteerd en wordt ook de frequentie van inspecteren bepaald. Hoe wij het inspecteren van de kaden de komende weken gaan aanpakken en welke criteria wij in deze situatie hiervoor hanteren, wordt momenteel uitgewerkt.