Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Scheepswrakken Flevoland zichtbaar met smartphone

28 apr 2011 - 16:08

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de provincie is op 21 april de Flevolandse Landschapscampagne gelanceerd. De gedeputeerde Landschap en Natuur van de provincie Flevoland gaf het startsein. De campagne bestaat voor een belangrijk deel uit het toepassen van augmented reality. Daarmee worden onder andere onzichtbare scheepswrakken zichtbaar gemaakt.

Augmented reality is een vrij nieuwe technologie voor de mobiele telefoon, die in de praktijk eenvoudig werkt: je richt je telefoon met camera (bijvoorbeeld iPhone of android) op een plek waarover je meer informatie wilt. Op het scherm van je telefoon verschijnen iconen van plaatsen waar meer informatie over is. Deze informatie kan bestaan uit tekst, foto's en filmpjes: een laag (layer) met toegevoegde werkelijkheid (augmented reality). Ook kan direct worden doorgeklikt naar websites.

De scheepswrakken in Flevoland worden zichtbaar met de Flevolayer, evenals informatie over de wrakken en een verwijzing naar de plek waar een aantal in het echt te bekijken is: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad. De afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst heeft aan deze Flevolayer meegewerkt.

Om de virtuele layer op het landschap te kunnen zien, moet je deze eerst downloaden en installeren. Die is te vinden op www.layar.com. Maak een account aan en zoek op `Flevolayer'.

Voor wie geen smartphone bezit, is bij de VVV's in de provincie een papieren kaart verkrijgbaar waarop bijvoorbeeld informatie over scheepswrakken, landschapskunst en natuurparken te vinden is. Tegelijkertijd is een en ander te bekijken op de website van de provincie www.flevoland.nl/schatkaart.