Gemeente Rotterdam

euc in binnenstad rotterdam

Toptalenten in binnenstad

28 april 2011 | Bestuursdienst | persbericht

Erasmus University College haalt studenten naar hartje Rotterdam. Onderwijsmuseum wordt Erasmus University College

Onderwijsmuseum wordt Erasmus University College

Onderwijsmuseum wordt EUC
Het college van B en W is blij met het besluit van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om het Erasmus University College (EUC), te huisvesten in het centrum van Rotterdam. De gemeente Rotterdam stelt daarvoor het monumentale pand aan de Nieuwemarkt 1a ter beschikking. Het pand, waar nu nog het Onderwijsmuseum is gevestigd, wordt door de gemeente verbouwd en geschikt gemaakt voor onderwijs. Het Erasmus University College is een topopleiding dat op termijn onderwijs moet gaan bieden aan ongeveer 750 nationale en internationale studenten. Daarnaast levert het Erasmus University College 60 arbeidsplaatsen op, bestaande uit hoogleraren en staf.

Studenten in de binnenstad
Wethouder Korrie Louwes (o.m. hoger onderwijs) juicht het besluit toe: "De komst van zoveel studenten in hartje Rotterdam draagt bij aan één van de speerpunten van dit college om meer hoger opgeleiden aan de stad te binden. Het pand aan de Nieuwemarkt ligt centraal, in een bruisend deel van het centrum met allerlei voorzieningen op loopafstand. De ideale plek om te studeren, recreëren, wonen en werken. De EUR trekt met dit hoogwaardige onderwijsprogramma, toptalenten naar onze stad. Op onze beurt willen we deze studenten graag aan de stad binden en onze gezamenlijke toekomst vorm geven."

Universiteitsstad Rotterdam
De EUR en de gemeente hebben eind vorig jaar besloten om als elkaars voorkeurspartners op te treden, te investeren in samenwerkingsnetwerken en samen te werken bij onderzoek en onderwijs. Met de ambitie om de Universiteitsstad Rotterdam te vestigen met een sterk nationaal en internationaal imago. De vestiging van het EUC in Rotterdam biedt de kans om de positie van Rotterdam als onderwijsstad te verstevigen. De verwachting is dat er een wisselwerking ontstaat tussen onderwijsarbeidsplaatsen, werkgelegenheid en hoogwaardige opleidingen.

Kennisas
De komst van het EUC draagt bij aan de vorming van een hoogwaardig studentenmilieu langs de zogenaamde Kennisas. Bovendien wordt met de huisvesting van studenten het aantal bewoners in de binnenstad vergroot, en daarmee de gewenste levendigheid van het centrum. Op termijn kan het gebied rondom het EUC uitgroeien tot een volwaardige city campus. Dit sluit aan op de wensen van de EUR en past in het Binnenstadsplan (Rotterdam als Citylounge).

Het voorstel van het college is aan de gemeenteraad aangeboden. Naar verwachting neemt de raad op korte termijn een definitief besluit over het voorstel van het college. In overleg met het Onderwijsmuseum zoekt de gemeente naar een andere locatie om het voortbestaan van het museum mogelijk te maken.