Gemeente Nieuwegein

donderdag, 28 april 2011
De gemeente is blij met de 1504 Nieuwegeiners die de moeite hebben genomen om de vragenlijst in te vullen. Dankzij hun inbreng weet de gemeente hoe de inwoners denken over het gemeentelijk beleid, de leefbaarheid en de veiligheid in hun wijk.

De Inwonersenquête bevat vragen over vijftien verschillende onderwerpen, zoals betrokkenheid bij de gemeente en het gemeentelijk beleid, internet, stadswinkel, sport, vrijwilligerswerk, jeugdoverlast, voorzieningen in de wijk, leefbaarheid in de wijk en veiligheid in de wijk. 4500 willekeurig gekozen inwoners van 16 jaar en ouder kregen najaar 2010 een uitnodiging om mee te doen met het onderzoek. Ze konden de vragenlijst schriftelijk of digitaal invullen. Eenderde (34%) deed mee aan het onderzoek.

'De inwonersenquête wordt steekproefsgewijs ieder jaar weer uitgezet onder Nieuwegeinse huishoudens. Ik ben zeer blij met de hoge response. Het geeft aan dat bewoners van Nieuwegein betrokken zijn. Nu is het aan de gemeente om de uitkomsten mee te nemen in het te maken beleid voor de stad', aldus wethouder Helen van den Berg.

Bedankje

Om de inwoners te bedanken voor hun inzet verlootte de gemeente twintig irischeques van 50 euro onder de inzenders van de vragenlijst. Wie kans wilde maken op een cheque kon een formulier invullen. De winnaars hebben hun cheque thuisgestuurd gekregen.

Uitkomsten

Driekwart van de inwoners is geïnteresseerd in actuele ontwikkelingen in Nieuwegein. Dit is een van de resultaten van de Inwonersenquête 2010. De inwoners is een aantal stellingen voorgelegd over Nieuwegein. Van de inwoners zegt 65% Nieuwegein goed te kennen en 60% wil in Nieuwegein blijven wonen. Minder dan de helft (42%) van de inwoners voelt zich (zeer) betrokken bij de gemeente. In 2007 was dat percentage 55% en in 2009 was dat 45%.

Participatie

Een klein deel van de inwoners heeft het afgelopen jaar geparticipeerd in projecten van de gemeente. In het project "NIEUWegein GROEN" hebben de meeste inwoners geparticipeerd.

Stadswinkel

Van de inwoners is 59% tevreden over de huidige openingstijden van de Stadswinkel. De inwoners die niet tevreden zijn, hebben vooral een voorkeur voor een extra avondopenstelling.

Voorzieningen

De meeste inwoners zijn (zeer) tevreden over de voorzieningen voor openbaar vervoer, vuilophaal en winkels voor dagelijkse boodschappen, hoeveelheid openbaar groen en straatverlichting. Over de voorzieningen voor jongeren zijn ze het minst tevreden. Volgende de inwoners komen de voorvallen te hard rijden, hondenpoep op straat, rommel op straat/zwerfvuil en parkeerlast het meest voor. Bijna de helft (47%) van de inwoners vindt dat gemeente veel/voldoende aandacht heeft voor de wijkproblemen. Van de inwoners voelt 22% zich vaak of soms onveilig in de eigen wijk.

Vervolg op onderzoek

Nu de resultaten bekend zijn gaat de gemeente bekijken wat de resultaten concreet voor het gemeentelijk beleid betekenen. De resultaten gebruikt de gemeente om het beleid te evalueren en om nieuw beleid te formuleren. Begin volgend jaar verschijnt er een notitie waarin staat wat de gemeente met de uitkomsten van het onderzoek gaat doen.

Het complete rapport is te vinden op www.nieuwegein.nl/inwonersenquête.