Nationaal Onderwijsmuseum in de knel

Persbericht van Nationaal Onderwijsmuseum

Bezuinigingen en verhuizing brengen publiekstaak in gevaar

Het voortbestaan van het Nationaal Onderwijsmuseum is ernstig in gevaar. De gemeente Rotterdam bouwt in enkele jaren de subsidie aan het museum af en heeft eind maart de huur van het karakteristieke pand aan de Nieuwemarkt opgezegd. Kort daarna maakte ook de minister van Onderwijs haar voornemen bekend de subsidie die sinds 2004 aan het museum wordt toegekend per 2012 te halveren. Het Nationaal Onderwijsmuseum zal de komende tijd alle zeilen moeten bijzetten om in de toekomst haar deuren voor het publiek open te houden.

Verhuizing
In het museumgebouw wordt vanaf september 2013 het nieuwe University College van de Erasmus Universiteit gevestigd. Aangezien het pand voor dit doel ingrijpend moet worden verbouwd, zal het museum naar andere huisvesting moeten omkijken. De gemeente heeft gezegd het Nationaal Onderwijsmuseum voor de stad te willen behouden. Een nieuwe locatie is echter nog niet bekend.

Nationaal Onderwijsdepot?
Nu ook het Rijk het voornemen heeft de subsidie aan het Nationaal Onderwijsmuseum met 50 procent te korten, lijkt het onvermijdelijk dat het museum haar publieke functie op termijn zal moeten staken. Met de overgebleven gelden kan wellicht de collectie beheerd en behouden worden, maar actief gebruik van de collectie in de vorm van tentoonstellingen en activiteiten is waarschijnlijk niet meer haalbaar. Wat dan overblijft is een moeilijk toegankelijk archiefdepot voor het onderwijserfgoed.

Het museum zal alle mogelijke middelen inzetten om de politiek ervan te overtuigen dat het nationaal onderwijserfgoed een betere toekomst dan dit verdient en dat een volwaardige publieksfunctie voor het Nationaal Onderwijsmuseum behouden blijft.

*

Links:
http://www.onderwijsmuseum.nl



Razende Robot Reporter