Gemeente Eindhoven

Kadernota 2012-2015: Majeure ombuigingen blijven nodig

Het college van B&W heeft 28 april de Kadernota 2012-2015 aan de raad aangeboden. De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de hoofdlijn van de bezuinigingen en intensiveringen voor de komende jaren.

Deze periode van teruglopende inkomsten en ook de kansen in het licht van Brainport 2020 hebben het college bevestigd in zijn overtuiging om in moeilijke tijden niet alleen te bezuinigen, maar ook te blijven investeren in de toekomst van de stad. Om kwetsbare mensen te ontzien is al vanaf 2011 extra geld beschikbaar gesteld voor WMO en armoede. Vanaf 2014 geeft het college een financiële impuls aan werk en veiligheid.

Met de Kadernota 2012-2015 bevestigt het college van b&w de ingezette koers voor de komende jaren. Ombuigingen blijven onverminderd hard nodig. Zeker omdat we ernstig rekening moeten houden met een halvering van de rijksgelden op het Participatiefonds. Dit betekent een aanvullende korting van EUR10 à EUR15 miljoen bovenop de aangekondigde ombuigingen van 56 miljoen. In de begroting van 2011 is al 19 miljoen hiervan omgebogen.

Veranderende tijden

De positie van onze gemeente, zowel in de regio, landelijk als internationaal is flink aan het veranderen. De regio ontwikkelt zich als tweede economie van dit land. Door verdere decentralisatie van rijkstaken krijgt de gemeente meer taken die ze met een kleiner budget moet uitvoeren. Kansen benutten in Europees verband is daarom een must.

Niet alleen de afnemende inkomsten maar ook de structuur van onze stad (veel openbare ruimte en een hoog voorzieningenniveau) bedreigt de betaalbaarheid van onze stad. Dit vraagt het losweken van ingesleten patronen en anders denken over de manier waarop we dingen doen. Zet daar een kleinere ambtelijke organisatie tegenover en de opgave tekent zich af: een fundamentele reset.

Hoofdpunten

In de kadernota heeft het college de kern van de ombuigingsvoorstellen uit "Samen werkend aan morgen" overgenomen. Vanzelfsprekend kijken we eerst binnen de eigen organisatie. Een derde van de ombuigingen wordt daar gevonden. Dit is een voorwaarde om ook aan burgers en organisaties in de stad een bijdrage aan de ombuigingen te kunnen vragen. De voorstellen voor sluiting van de ijsbaan en de korting op de bibliotheek en welzijn hebben tot de meeste discussies in de stad en de Raad geleid.

Voor de ijsbaan is het resultaat dat de bezuinigingstaakstelling op het onderdeel sport overeind blijft, maar dat we op dit moment naar een efficiëntere bedrijfsvoering en mogelijk alternatieven kijken, bijvoorbeeld door hogere tarieven. Met woningbouwcorporaties en scholen is een eerste stap gezet om op een slimme manier de kerntaken van de bibliotheek van de toekomst vorm te geven. Binnen welzijn krijgt Lumens meer tijd. We vangen een deel van de bezuinigingen op door optimaal gebruik te maken van rijksregelingen, bijvoorbeeld voor Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE). Ook blijft het college vasthouden aan het vergroten van de invloed van burgers op de inzet van welzijn in hun eigen buurt.

Het college stelt in de Kadernota ook voor om de lagere opbrengsten voor leges ten gevolge van de crisis op te vangen door de processen efficiënter te maken. Waar nodig schrappen we de vergunningsplicht of vervangen we deze door algemene regels als de kosten te hoog oplopen.

Tot slot wordt 1 miljoen euro uitgetrokken om de jaarlijks terugkerende tegenvaller in de sportbegroting door stijging van de energielasten op te vangen. Verdere prijsstijgingen moeten binnen de sportbegroting zelf worden opgevangen.

Meer informatie over Kadernota

Kadernota 2012-2015

Raadsvoorstel Kadernota 2012-2015