Gemeente Eindhoven

Ondanks crisis sluit gemeente de jaarrekening 2010 bijna op nul af

2010 is het jaar geworden van de kanteling. Er is sterk ingezet op verbetering van het financiële proces. Maatregelen om de kredietcrisis en afnemende rijksinkomsten op te vangen, zijn vastgesteld en aangescherpt. Voor het eerst waren deze nodig, omdat de financiële positie van de gemeente beduidend minder gunstig is dan voorheen.

Waar de gemeente voorheen met incidentele inkomsten nog volop kon investeren, is daar in 2010 een einde aan gekomen. We zien dat een aanzienlijk deel van het bedrijfsleven in onze regio zich herstelt van de crisis, sneller dan in de jaren `80 en `90. De extra investeringen van overheden hebben daarbij geholpen, maar lopen ook ten einde. Er is een begin gemaakt met ombuigen.

De gemeente wil meer initiatief laten bij bewoners, instellingen en bedrijven. Deze ombuigingen in een periode van schaarste maken dit des te dringender. Nu de economie zich herstelt, vragen wij het bedrijfsleven op onze beurt om een bijdrage te leveren (business4public).

Resultaten

De jaarrekening 2010 sluit met een gering negatief resultaat van 0,3 miljoen euro.

Grote invloed op dit resultaat is een aanvulling op de reserve bouwgrondexploitatie, die voor het tweede jaar in de negatieve cijfers is gekomen. Noemenswaardig zijn ook de extra onderhoudskosten door de strenge winter.

Daarnaast hebben uitstel en vertraging op diverse terreinen een voordeel opgeleverd. Verder zijn te noemen, de algemene uitkering, meeropbrengsten OZB, WMO en participatiebudget. Binnen de ambtelijke organisatie is de groei van ingehuurd personeel een halt toegeroepen.

Het effect van de kredietcrisis raakt de bouwsector en dus ook het gemeentelijk grondbedrijf hard. Dit betekent ook iets voor de bouwleges, die zijn teruggelopen.

Toch zijn er 787 woningen opgeleverd, terwijl de woningmarkt zich nauwelijks heeft hersteld. En de prioriteitennota is vastgesteld, die het bouwprogramma in onze stad beperkt en verdere verstoring voorkomt

2010 was het jaar waarin een aanzienlijk deel van het bedrijfsleven in onze regio zich herstelde van de crisis en de werkgelegenheid begin van herstel toonde. Ondanks dit herstel zijn hogere uitgaven gedaan voor armoedebeleid en zorg en is het aantal mensen dat in aanmerking komt voor schuldhulpverlening gegroeid.

Het nadelig resultaat van 0,3 miljoen wordt onttrokken aan het eigen kapitaal. Deze blijft hiermee onder de norm van 50 miljoen, maar dat is inclusief de vrij besteedbare reserves voldoende voor het afdekken van risico's. Dat totaalbedrag is 84,6 miljoen.

Burgerjaarverslag

Het jaarverslag bevat evenals vorig jaar een paragraaf Burgerjaarverslag. Hieruit blijkt dat de publieksdienstverlening op peil is gebleven, ondanks de ontstane druk op het Inwonersplein. Datzelfde geldt voor de telefonische bereikbaarheid.

In 2010 zijn de openingstijden aangepast en is het maken van een afspraak gestimuleerd: 34.000 mensen maakten inderdaad een afspraak op het Inwonersplein. Verder is het kwaliteitshandvest van de gemeente Eindhoven door het overheidprogramma Burgerlink gekozen tot Beste Kwaliteitshandvest van 2010. Het aantal klachten is gestegen met 36%.

Dit lijkt te maken te hebben met een toenemend aantal klantcontacten bij Werk, Zorg & Inkomen. Het aantal informeel afgehandelde klachten is opnieuw toegenomen, terwijl het aantal bezwaarschriften gelijk is gebleven.

Meer informatie over concernverslag en jaarrekening

Concernverslag 2010

Raadsvoorstel Concernverslag Concernrekening

Bijlage concernrekening specifieke uitkeringen

Bijlage concernrekening 2010

Verantwoording collegeproducten

Controleverklaring accountant