Gemeente Eindhoven

Eerste zicht op financiën 2011: stevige maatregelen nodig om financiën op orde te houden
Hoewel het niet ongebruikelijk is dat in een eerste Tussentijdse rapportage vooral tegenvallers worden gemeld, laat de eerste Tussentijdse rapportage van 2011 zien dat alle zeilen moeten worden bijgezet om de bezuinigingen door te voeren.

Dat nu sterk gestuurd wordt op het terugdringen van de verwachte budgetoverschrijdingen van EUR 12 miljoen, acht het college noodzakelijk, omdat de financiële positie van de gemeente beduidend krapper is dan vorige jaren. Naar verwachting wordt het tekort na bijsturing tot een minimum beperkt. Deze maatregelen krijgen een plaats in de begroting 2012 die in het najaar wordt gepresenteerd..

Aandachtspunten

Er zijn inhoudelijke en financiële afwijkingen te constateren. De grootste tekorten dreigen bij bijstandsuitkeringen door verlaging rijksuitkering en bij WMO-voorzieningen door stijging van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor hulp in de huishouding. Binnen de gemeentelijke organisatie zijn nog oude bezuinigingen op personeel definitief af te ronden.

Gelet op de toename van geweld tegenover ambtenaren o.a. door strengere aanpak fraude bij uitkeringen, is adequatere toepassing van het geweldsprotocol gewenst

Verder slaat de stijging van de energieprijzen een gat in de begroting van de sportsector. Daarnaast levert ons gemeentelijke vastgoed minder op dan was voorzien.

Tot slot kunnen we constateren dat de vastgestelde begrotingsspelregels hun invloed al op deze rapportage hebben. Dit houdt in dat begrotingswijzigingen gebundeld worden aangeboden, waaronder bij deze rapportage. Deze rapportage laat het eerste zichtbare resultaat zien van het proces om de financiën op orde te krijgen.

Meer informatie

Tussenrapportage

RIB Tussenrapportage