Raad voor de Rechtspraak


TV-serie `De Rechtbank' leidt tot meer vertrouwen in rechters

Den Haag , 28-4-2011

Onlangs zond de EO de 8-delige tv-serie "De Rechtbank" uit. Onderzoek naar de effecten van de tv-serie wijst uit dat 'De Rechtbank' bij de kijker heeft geleid tot een beduidende toename van het vertrouwen in rechters. De serie heeft niet geleid tot een toename van kennis over de rechtspraak bij de Nederlandse burger.

De serie, opgenomen in de rechtbank Utrecht, moest de samenleving een kijk op de alledaagse rechtspraak geven. De kijker keek mee vanuit het perspectief van de rechter. In opdracht van de Raad voor de rechtspraak hebben Stephan van Furth en Sylvia van Ewijk van BTC Mediatest BV de effecten van de TV-serie op de kennis en houding van de Nederlandse burger ten aanzien van de rechtspraak onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd door online bevraging van kijkers (experimentele groep) en niet-kijkers (controlegroep), zodat het effect van de serie zuiver kon worden gemeten.

Onderzocht is de kloof tussen het normatieve beeld van de rechter (eigenschappen waarvan ondervraagden vinden dat ze nodig zijn om een goed rechter te zijn) en het beeld dat de ondervraagden hebben van hoe rechters werkelijk zijn. Bij de meting na het zien van de serie is die kloof aanmerkelijk smaller dan bij de meting ervoor.

De volledige onderzoeksresultaten leest u in het rapport PDF 'Effect "De Rechtbank" op kennis en houding'