Kamer van Koophandel

Lampenkap en cupcake prijswinnende producten

zaterdag 23 april 2011

Oja C.C. en Bus Stop Bakery beste Brabantse studentenbedrijven

Een recyclebare lampenkap en cupcakes: dat zijn de producten waarmee de studentenbedrijven Oja van Sint Lucas in Boxtel en Bus Stop Bakery van Fontys Hogeschool Tilburg doorgaan naar de landelijke halve finale van Jong Ondernemen. Zij behoren tot de tien beste jonge entrepreneurs van Brabant. Deze streden vrijdag 22 april om de titels Beste MBO- en HBO-studentenbedrijf.

`Innovatie', `milieuvriendelijk' en `maatschappelijk verantwoord' waren terugkerende kreten tijdens de Brabantse regiofinale van Jong Ondernemen die plaats vond in het gebouw Kennispoort van de Kamer van Koophandel Brabant. Daar namen vijf MBO-studentenbedrijven het tegen elkaar op, net als vijf `college companies' van het HBO. Zij waren op basis van hun ondernemingsplan en halfjaarverslag geselecteerd uit 140 studentenbedrijven uit de provincie.

De bedrijven zijn onderdeel van het Jong Ondernemen onderwijsprogramma, waarbij studenten onder begeleiding een eigen bedrijf oprichten. Ze bedenken of importeren een innovatief product, houden marktonderzoek en schrijven een ondernemingsplan. Ze moeten ook zelf voor kapitaal zorgen. Dit jaar doen meer dan 1100 studentenbedrijven (zo'n 10.000 studenten) mee aan het programma van Jong Ondernemen op MBO, HBO en WO.

Bewijzen

Tijdens de regiofinale dienden de studenten zich te bewijzen met een standpresentatie en een elevator pitch. Ze moesten een juryinterview doorstaan en ook het ondernemingsplan werd nog eens getoetst, legde juryvoorzitter Mark Herman van KvK nog eens uit. Cabaretière Sophie van Hoytema, die de avond presenteerde, bond de onderdelen al zingend aan elkaar. Jonge Mexicanen vertelden over het project Un Techo para mi País, waarmee inmiddels 400.000 jongeren maar liefst 76.000 woningen hebben gebouwd voor de armsten in Latijns-Amerika. Bram Birkhoff van het Utrechtse ontwerpbureau DGO hield de ondernemers in spe drie karaktereigenschappen voor die elke zelfstandige in zich moet hebben: originaliteit, doorzettingsvermogen en lef.

`Briljant compleet'

Direct daarna kwam het verlossende woord. Bij de MBO-studentenbedrijven won Oja. Zij komen met de Natuurlijk: een recyclebare lampenkap als designproduct, dat het vooral in de kinderkamer goed zal doen. In diverse kleuren en beschilderbaar. Pendel en fitting worden meegeleverd. Vanwege warmteontwikkeling alleen geschikt voor led- en spaarlampen en ook dat benadrukt het milieuvriendelijke karakter. Voor de jury gaven de eenvoud en creativiteit de doorslag. "Een erkenning voor alle inspanningen", bejubelden de studenten hun prijs.

HBO-studentenbedrijf Bus Stop Bakery lanceert de cupcakes in Nederland. Meester-patissier Rudolph van Veen (bekend van RTL's Life4You) levert de recepten. Met een fleurige Amerikaanse schoolbus worden de lekkernijen op locatie gebracht, te volgen via social media. Er is ook een veganistische en een glutenvrije variant. "Het was een droom in uitvoering en deze prijs is de bevestiging ervan", aldus een deelneemster. Volgens de jury is het idee `briljant compleet' en ook de inschakeling van een televisiepersoonlijkheid wordt geroemd.

Eindstrijd

De twee winnaars gaan door naar de halve finale, waar het aantal van acht MBO- en acht HBO-teams gehalveerd wordt. De ontknoping volgt tijdens de nationale finale op 16 juni in Aalsmeer. De landelijke winnaars gaan naar de Europese eindstrijd. Vorig jaar won Greeny Games namens Nederland.

Bron: KvK Brabant