Commissie Gelijke Behandeling

Elsevier discrimineert niet bij verwijdering reacties van website 28-04-2011
Weekblad Elsevier mag politiek gekleurde reacties van haar internetforum verwijderen als deze niet overeenstemmen met haar eigen opvattingen. Dit oordeelt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) in oordeel 2011-69.

Een man schrijft politiek gekleurde reacties op het internetforum van Elsevier waarbij hij Elsevier een `rechts medium' noemt. Deze reacties passen niet bij wat Elsevier wil uitdragen. Daarom besluit Elsevier de reacties te verwijderen en het account van de man te blokkeren. Naar aanleiding daarvan vraagt de man de CGB te onderzoeken of Elsevier hem hiermee discrimineert vanwege zijn politieke overtuiging. Elsevier meent dat zij als persorgaan zelf mag weten welke reacties zij wel en niet plaatst. In haar weekblad en op de bijbehorende website.

De CGB oordeelt dat Elsevier hiermee onderscheid maakt jegens de man op grond van zijn politieke overtuiging. Dat is in dit geval echter niet verboden, omdat de persvrijheid van Elsevier zwaarder weegt dan het recht van de man op publicatie van zijn politiek gekleurde reacties op de website van Elsevier. Het is aan Elsevier om te bepalen hoe haar journalistieke product eruit ziet. Het weigeren van bepaalde reacties hoort bij deze keuzevrijheid. De persvrijheid is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting dat is vastgelegd in het Europees verdrag van de rechten van de mens (EVRM).

Bijzonder aan dit oordeel is dat de CGB voor het eerst beoordeelt of het discriminatieverbod, zoals vastgelegd in de Algemene wet gelijke behandeling (AWGB), verenigbaar is met verdragen, zoals het EVRM. Met andere woorden of het elkaar niet bijt. Om dit te bepalen weegt de CGB de belangen van de man en van Elsevier tegen elkaar af. In deze zaak weegt de persvrijheid van Elsevier zwaarder dan het recht van de man om niet te worden gediscrimineerd vanwege zijn politieke overtuiging. Hierbij is onder meer van belang dat de man zijn politieke voorkeur op vele manieren en op andere podia kan uitdragen. Daarom mag Elsevier de reacties van de man van haar website verwijderen.