Ministerie van Defensie

Hydrografische opnemingscampagne afgerond

28 april 2011, 17.26 uur

Het schip Hr. Ms. Snellius De Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine heeft vandaag een grootschalige opnemingscampagne afgerond nabij Curaçao. De afgelopen maand brachten 2 marineofficieren met gebruik van een hydrografische sloep en moderne apparatuur en technieken de bodem in kaart gebracht.

In 2006 kreeg Hr. Ms. Snellius de opdracht om de wateren rondom de Nederlandse Antillen en Aruba in kaart te brengen. Het hydrografische opnemingsvaartuig kon de opdracht niet voltooien door technische problemen en een ruwe zee. De beide marineofficieren van het Maritime Environmental Information Centre rondden de klus af.

65 vierkante kilometer

In totaal is een gebied van 65 vierkante kilometer opnieuw bekeken en geregistreerd, waaronder Het Schottegat, de Mansalina Baai, de Baai van Valentijn, St. Annabaai, Caracasbaai en Fuikbaai.

Door de nauwkeuriger plaatsbepaling (tot op de centimeter) en de preciezere dieptemeter is een betrouwbaarder dieptebeeld verkregen. Daarnaast verschillen de oude van de huidige metingen soms door natuurlijke verschuivingen. De nieuwe zeekaarten van het Caraïbisch Gebied worden met de huidige gegevens verbeterd.

Dienst der Hydrografie

Voor de veiligheid op zee is het van groot belang dat kaarten zijn voorzien van de juiste gegevens. De Dienst der Hydrografie is gespecialiseerd in hydrografische metingen. Eind 2010 brachten verkenningseenheden strategische landingsplekken in Senegal in kaart en in 2006 voerde de Snellius tijdens de oefening Joint Caribbean Lion zogenoemde `Rapid Environmental Assessments' uit bij 4 stranden. Daardoor konden daar later veilig amfibische landingen worden uitgevoerd.