Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

dijk Hoorn

Geen gevaarlijk asbest meer aangetroffen op dijk Hoorn

Publicatiedatum : 28 april 2011

Op de Schellinkhouterdijk in Hoorn hebben wij geen niet-hechtgebonden asbest meer aangetroffen. Wel is gebonden asbest aangetroffen, maar dat is zo weinig dat de grond niet gesaneerd hoeft te worden. Zodra daarvoor toestemming komt van de bevoegde instanties, gaat we verder met het werk.

Op 10 maart trof de arbeidsinspectie op de dijk in Hoorn asbest aan. Op 10 maart trof de arbeidsinspectie op de dijk in Hoorn, die door ons wordt versterkt, asbest aan. (Twee weken later is op twee locaties, bij Hoorn 80 en nabij Schellinkhout, ook asbestverdenking opgetreden.) Een deel van het asbest bleek in niet-hechtgebonden vorm, die gevaarlijk voor de omgeving kan zijn. Om mogelijke verspreiding van het asbest te voorkomen is de dijk meteen deels afgedekt en over een lengte van ca. een kilometer met hekken afgesloten.

Helaas voor de omwonenden zal de dijk vanwege de komende intensieve werkzaamheden uit veiligheidsoverwegingen gesloten blijven voor het publiek. Gedurende meerdere perioden van enkele weken worden de komende tijd met behulp van dumpers nieuwe grondlagen aangebracht.

Wij gaan momenteel na of het mogelijk is doorgangen over het werkterrein te creëren in perioden dat er niet gewerkt wordt.

Nabij de brandweergarage is in november 2010 één locatie aangetroffen waar de bodem verontreinigd is met zware metalen. Hier zal binnenkort ca 20 kubieke meter grond worden verwijderd.