UMC St Radboud


Koninklijke onderscheiding voor Bert van der Kogel 28-04-2011

Op 28 april werd prof. dr. Bert van der Kogel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg deze koninklijke onderscheiding als teken van bijzondere waardering voor zijn prestaties.

Autoriteit

Prof. Van der Kogel is hoogleraar Klinische Radiobiologie. Zijn bijdragen op het gebied van de stralingsbiologie bij de behandeling van kanker zijn indrukwekkend. Hij is met recht nationaal en internationaal een autoriteit op zijn vakgebied en een voorbeeld voor veel jonge onderzoekers. Prof. Van der Kogel heeft de gave laboratoriumresultaten te vertalen naar toepassingen die de patiënt direct ten goede komen. Zo introduceerde hij nieuwe technieken die het effect van behandeling van kankercellen op celniveau zichtbaar maken. Dit leidde wereldwijd tot nieuwe strategieën om de weerstand te breken van kankercellen tegen ingrijpen.

Ook op onderwijsgebied is prof. Van der Kogel nationaal en internationaal gewaardeerd. Hij inspireert studenten tot het volgen van een academische loopbaan en weet jonge talenten aan zich te binden. De betekenis van prof. Van der Kogel voor het gezondheidsbeleid in Nederland wordt onderstreept door zijn lidmaatschap van de Nederlandse Gezondheidsraad.