Woonbond


28-04-2011 Woonbondactie om huurexplosie te voorkomen

De Nederlandse Woonbond roept zijn lidorganisaties op om in actie te komen tegen het plan van minister Donner om alle huurwoningen 25 extra woningwaarderingspunten toe te kennen.

De maatregel leidt tot een huurexplosie en dat wil de Woonbond koste wat kost voorkomen. Vandaar dat er vrijdagmiddag 20 mei een actievergadering is belegd.

Beeldmerk Houd huren betaalbaar Ondertussen is de lidorganisaties gevraagd om vóór 17 mei een protestbrief te schrijven aan de minister, aan de Tweede Kamer en aan de Eerste Kamer. En ook om andere activiteiten te ontwikkelen.

Lopende acties

Een aantal lidorganisaties timmert al duidelijk aan de weg. Zo is de Huurdersvereniging Amsterdam een e-mailactie begonnen. Via de website huurdersbedonnerd.nl kunnen huurders hun bezwaren kenbaar maken aan de woordvoerders wonen van de Tweede Kamer fracties. De bewonersraad van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale adviseerde de corporatie formeel (per brief) om haar huurbeleid niet aan te passen aan een eventuele wijziging van het Woningwaarderingssysteem.

Optrekken maximumhuur slecht voorstel

Het plan van Donner voor het optrekken van de maximumhuren kwam 15 april naar buiten. Het vervangt de maatregelen uit het regeer- en gedoogakkoord om voor een aantal schaarstegebieden het puntenaantal van woningen met maximaal 25 punten te verhogen, afhankelijk van de WOZ-waarde. Dat was al een hele slechte maatregel, maar nu wordt het maximale aantal van 25 extra WWS-punten bij alle woningen over heel Nederland toegekend.

Ernstige gevolgen

De 25 extra punten leiden direct tot hogere huren. De maatregel kan bij huurderswisseling extra huurverhogingen van 123 euro per maand opleveren, bovenop de mogelijkheid die verhuurders nu al hebben om bij verhuizing de huur van een woning tot aan de huidige wettelijke maximumhuur op te trekken. Grote delen van de woningmarkt worden daardoor onbetaalbaar voor starters en verhuizers. De doorstroming zal volledig stokken en door de hoge huren liggen nieuwe kortingen op de huurtoeslag op de loer.

Zie ook

* Actiepagina's Houd Huren betaalbaar in heel Nederland
* Actie Huurdersvereniging Amsterdam: www.huurdersbedonnerd.nl