Ministerie van Defensie

Resultaten deelonderzoek PX-10 bekend

28 april 2011, 18.09 uur

Het interne Defensieonderzoek naar het wapenonderhoudsmiddel PX-10 is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar behoren uitgevoerd. Minister Hillen maakte het RIVM-onderzoek vandaag bekend in de Tweede Kamer.

Het eerste deelonderzoek van het RIVM was gericht op het onderzoeken van de risico's van werken met het PX-10 en het beoordelen het interne rapport van Defensie uit mei 2009. Het Defensieonderzoek is volgens het RIVM goed uitgevoerd. Defensie onderzocht de samenstelling en de mogelijke gezondheidsrisico's van PX-10, tot 1995 in gebruik, en beschreef arbeidssituaties waarin medewerkers aan het middel zijn blootgesteld. Wel schat het RIVM het gehalte benzeen in PX-10 een factor tien lager dan Defensie.

Nieuwe inzichten

Daarnaast heeft het RIVM nieuwe wetenschappelijke inzichten over de gezondheidsrisico's van bestanddelen van PX-10 opgenomen. Dit heeft tot gevolg dat de lijst met aandoeningen en criteria die Defensie hanteert bij het toekennen van aanspraken wordt uitgebreid. Het RIVM beschrijft dat er beperkt bewijs is gevonden dat andere kwaadaardige aandoeningen, zoals vormen van leukemie, worden veroorzaakt door blootstelling aan benzeen. Ook kunnen de oplosmiddelen tolueen en xyleen risico meebrengen voor een zwangerschap bij blootstelling van de vader.

Tweede deelonderzoek

Het tweede deelonderzoek, dat op dit moment wordt gehouden, richt zich op mogelijke blootstelling aan schadelijke stoffen en de mogelijke gezondheidseffecten van de arbeidssituaties waarin personeel met PX-10 heeft gewerkt. Verwacht wordt dat dit onderzoek en het eindrapport halverwege dit jaar worden afgerond.

Het RIVM-onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht dat is gespecialiseerd in arbeidsepidemiologie.

Verwijzingen


* RIVM-rapport PX-10
* Rapport | 28 april 2011 | pdf, 2 MB


* PX-10 nieuwsbrief 4
* Brochure | 28 april 2011 | pdf, 53 KB

Zie het origineel