GroenLinks
Stop met investeringen rond JSF

Vorige week werd duidelijk dat een Kamermeerderheid akkoord gaat met de aankoop van een 2e testtoestel van de JSF. GroenLinks is teleurgesteld over dit besluit. Tweede Kamerlid Arjan El Fassed: "Dit kabinet houdt krampachtig vast aan de geldverslindende JSF. De minister van Defensie zet duizenden mensen op straat, maar het heroverwegen van deelname aan het programma is taboe."

"Dat terwijl de PVV, die dit kabinet voor het JSF-besluit aan een meerderheid helpt, geen voorstander is voor deze aankoop," aldus El Fassed.

GroenLinks wil dat, zo lang de JSF er nog niet is, er niet langer geld gestopt wordt in indirecte investeringen zoals aanpassingen voor hangars en het verlengen van landingsbanen. GroenLinks verzoekt dan ook de minister om deze investeringen te staken. Deze motie wordt gesteund door D66, PvdA en de SP en zal vanavond in stemming worden gebracht.

GroenLinks is altijd tegen de Nederlandse deelname aan het JSF-project geweest. Het kabinet wil dit tweede toestel voor 30 april kopen, want dan loopt de beslistermijn af die met de Amerikanen is afgesproken.

El Fassed: "Het is onverantwoord dat het kabinet twee test-JSF's koopt terwijl Defensie 1 miljard euro moet bezuinigen."