CDA


De Rouwe: HBO-instellingen moeten nu verantwoordelijkheid nemen donderdag 28 april 2011

Deze week kwam de Hogeschool Inholland veelvuldig in het nieuws. De staatssecretaris van Onderwijs stuurde eveneens deze week een inspectierapport naar de Tweede Kamer waarin onderzoek was gedaan naar alle hogeschholen in Nederland. Het inspectierapport toont helaas aan dat InHolland niet de enige instelling is met kwaliteitsproblemen. Namens het CDA gaf Tweede Kamerlid Sander de Rouwe een reactie: âDeze rapporten bevestigen de grote autonomie van de instellingen. Het CDA steunt deze autonomie maar dit moet wel nadrukkelijk hand in hand gaan met het nemen van verantwoordelijkheid. HBO scholen en de onderzochte scholen in het bijzonder moeten nu onomwonden aantonen dat ze met deze vrijheid goed en zorgvuldig kunnen om gaan. Van onzorgvuldig gedrag, ondoordacht handelen en onvoldoende discipline waar de inspectie van spreekt kan én mag geen sprake zijnâ.

De rapporten gaan over instellingen en opleidingen waar op basis van indicaties gerede twijfels waren over de kwaliteit. Mede dankzij oplettende docenten en studenten heeft de inspectie hier nader onderzoek gedaan. De Rouwe is hierover te spreken: âDe inzet van deze klokkenluiders verdient waardering. Het CDA wil dat de staatssecretaris, naast een stevige en snelle uitvoering van de aanbevelingen, zorg gaat dragen voor een permanent herkenbaar en laagdrempelig loket waar studenten en betrokkenen terecht kunnen met misstanden en onderwijsklachtenâ. Ook wil het CDA nadrukkelijk waken voor te grote negatieve woorden en conclusies over het gehele HBO. De Rouwe: âVan verreweg de meeste instellingen en opleidingen kwamen geen klachten binnen. Ook zijn hier geen misstanden van bekend en of aangetoond, laten we al die instellingen koesteren en niet onnodig of zonder onderzoek besmettenâ.

Tenslotte spreekt het CDA haar waardering uit voor de inzet die mensen nu bij InHolland plegen. âDe schade is groot, de inzet nu ookâ, aldus De Rouwe. âDit wordt bevestigd door de inspectie die stelt vertrouwen te hebben in de daadkracht van het huidige College van Bestuur en de directies en medewerkers. De schok was en is misschien groot, maar kan het onderwijs nu wel in staat stellen om daadkrachtig maatregelen te nemen, herhaling te voorkomen en het onderwijs uiteindelijk naar een hoger niveau te tillenâ. Â