GGZ Nederland

28-04-2011 Akkoord zonder zorgaanbieders biedt geen houvast

Onderstaand persbericht is afkomstig van Jeugdpoort. Vanuit Jeugdpoort wordt gewerkt aan een gezamenlijke visie op de toekomst van de jeugd in Nederland. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Jeugdpoort.

Het Bestuursakkoord dat Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen hebben gesloten, is conform regeerakkoord opgeschreven en biedt kansen voor kinderen en hun ouders mits de aanbieders van preventie en zorg betrokken worden bij de uitwerking ervan.

De Jeugdpoort organisaties* hebben kennis genomen van het (voorlopig) bestuursakkoord dat Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen conform het regeerakkoord hebben gesloten omtrent de transitie van de Jeugdzorg. Het kan een begin zijn van een samenhangende, geïntegreerde zorg met korte lijnen tussen de verschillende zorg- en welzijnsdiensten mits het accent verschuift naar preventie en vroegtijdige hulp en ondersteuning van gezinnen. Het is van belang dat de overheden dit akkoord aangrijpen voor een intensieve samenwerking met de zorgaanbieders voor de uitwerking ervan, zoals ook aangegeven in het akkoord.

De Jeugdpoort organisaties leggen het accent op vereenvoudiging van het stelsel in belang van ouder en kind. Dat uitgangspunt moet leidend zijn voor de deelakkoorden. Daarbij willen de Jeugdpoort organisaties bij decentralisatie vooral investeren in die samenhangende en integrale jeugdzorgprogramma 's en experimenten die reeds bestaan. Voor de Jeugdpoort organisaties is vooral de samenhang essentieel tussen de zorgprogramma's enerzijds en de financiering ervan anderzijds. Daarbij moet ook aandacht blijven voor een grijs gebied tussen ambulante hulp en specialistische zorg. Kinderen die langdurige en specialistische hulp nodig hebben moeten die hulp krijgen die nodig is.


* Jeugdpoort bestaat uit de volgende jeugd (gezondheid-) zorgaanbieders: ActiZ, GGD- Nederland, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg Nederland, GGZ- Nederland en VGN.
Contactpersoon
Corina Brekelmans
Corina Brekelmans
Telefoon: (033) 460 89 45