Gemeente Den Helder

Meepraten over nieuw stadhuis 2011-04-28

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de aanbesteding van het nieuwe stadhuis in volle gang. Om inwoners en ondernemers te informeren over de stand van zaken vond op woensdag 26 april in de Kampanje een bijeenkomst plaats. De avond was volgens wethouders Den Dulk-Winder en Bruin een goed moment om uit te leggen wat we doen en waarom. Het nieuwe stadhuis is het huis van de stad en daarom vindt het college het belangrijk dat inwoners meedenken over de uitstraling van het gebouw en hoe inwoners denken over het gebruik van het stadhuis. De gemeenteraad heeft duidelijke kaders meegegeven maar daarbinnen is ruimte voor discussie. Binnenkort gaan twee werkgroepen met de twee thema's aan de slag. Wie nog mee wil doen kan zich aanmelden tot en met 9 mei.

Het verslag van de avond leest u hieronder.

Wat is er al besloten over het stadhuis?
Op 13 december vorig jaar heeft de gemeenteraad groen licht gegeven om de voorbereidingen voor het nieuwe stadhuis op de stationslocatie te starten. De bouw van een stadhuis moet worden aanbesteed. Een projectgroep is de randvoorwaarden voor de aanbesteding aan het voorbereiden. De randvoorwaarden staan in het raadsbesluit en dat zijn de kaders. Denk aan het budget, sloop van het postkantoor en 200 parkeerplaatsen. In februari 2012 moet de gemeenteraad beslissen over de definitieve aanbesteding.

Waarop hebben bewoners en ondernemers nog invloed? Er staan nog geen schetsen of ontwerpen op papier. Het college en de gemeenteraad werken aan het huis van de stad. Dat is het huis van alle inwoners van Den Helder. Iedereen heeft ermee te maken. Je kind inschrijven, trouwen, een paspoort, vergunning of een uitkering aanvragen. We willen de dienstverlening goed afstemmen op de wensen van de bezoekers.

Het nieuwe stadhuis wordt een beeldbepalend gebouw op de stationslocatie. Daarom krijgt iedereen de gelegenheid om daarover mee te praten en denken. Wordt het modern of juist klassiek misschien wel nautisch, heeft het veel ramen, gebruiken we hout, roestvrij staal of baksteen. De uitstraling van het gebouw en het gebruik van de publieksruimtes worden uitgewerkt door twee aparte werkgroepen. Iedereen die hieraan mee wil werken kan zich tot 9 mei aanmelden door een mail te sturen naar n.bikkel@denhelder.nl. De uitwerkingen van de werkgroep die met de uitstraling van het gebouw aan de slag gaat worden voorgelegd aan alle inwoners. Dat zal voor de zomervakantie zijn.

Wat we ons wel moeten realiseren is dat in het centrum van onze stad, zo rond het Julianaplein veel mensen wonen. Het woongenot en de beleving van die mensen is de gemeente veel waard. De direct omwonenden zijn daarom uitgenodigd om mee te praten over bijvoorbeeld bouwhoogtes, hoever het gebouw van de weg komt te staan, hoe breed de weg is en hoe het verkeer erdoor rijdt. Tegelijk moeten we er rekening mee houden dat zo'n 450 mensen een werkplek moeten krijgen in het stadhuis. Deze medewerkers ontvangen dagelijks gasten. Dan zijn er nog de jaarlijks 50.000 bezoekers van onze publieksbalies. Daarbij hebben we niet meegerekend de bezoekers aan de publieksruimtes voor huwelijken, ontvangsten, exposities en informatiebijeenkomsten.

Hoe kan Den Helder zich zulke grote uitgaven veroorloven in deze tijd van bezuinigingen?
Wij gaan in de voorbereiding van de aanbesteding uit van maximaal 2,1 miljoen euro. Dat is de opdracht van de gemeenteraad. Niet bouwen betekent niet dat we kosten besparen. Als we blijven zitten in de huidige gebouwen dan kost ons dat vanaf 2013, na de nodige renovatie hetzelfde. Dan is de vraag ga je renoveren of kies je voor nieuwbouw? Wij zijn ervan overtuigd dat nieuwbouw in deze situatie de juiste optie is. Een stadhuis op de stationslocatie draagt bovendien bij aan de ontwikkeling van het stadshart.

Hoe zit het met het postkantoor?
Voor de bouw van het nieuwe stadhuis moeten we het postkantoor slopen. Het een belangrijk uitgangspunt om van het stadshart een overzichtelijk en prettig centrum maken waar we graag winkelen, wonen, werken en uitgaan. Den Helder moet weer bruisen! We willen wel benadrukken dat er pas gesloopt wordt op het moment dat we ook daadwerkelijk een nieuw stadhuis gaan bouwen.

Wat betekent dat voor het verkeer in de stad?
Meer bezoekers betekent inderdaad meer verkeer. Dat heeft onze aandacht. We gaan daarom uit van 200 parkeerplaatsen onder het stadhuis. We maken het busstation compacter en de taxistandplaats wordt verplaatst. De Boerhaavestraat heeft onze aandacht om te voorkomen dat dit een sluiproute wordt.