Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t
Amsterdam, 13 april 2011

Attenberg
Verrassende Griekse tragikomedie over het mysterie van de menselijke natuur

De Griekse tragikomedie Attenberg zit vol absurdistische humor, inventieve grapjes en originele vondsten. Tegendraads en ontroerend, hilarisch en pijnlijk tegelijk vertelt Attenberg over de jonge vrouw Marina, die langzamerhand meer ontdekt over liefde en seksualiteit. En over de mens, die ze bestudeert zoals natuurfilmer David Attenborough naar de diersoorten kijkt. De tweede speelfilm van Athina Rachel Tsangari beleefde zijn première op het filmfestival van Venetië (competitieprogramma), waar hoofdrolspeelster Ariane Labed de prijs voor beste actrice won. Attenberg is te zien vanaf 28 april 2011 in EYE (Amsterdam), Kriterion (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lux (Nijmegen), LantarenVenster (Rotterdam)

Attenberg is een ogenschijnlijk lichtvoetige vertelling over Marina, een jonge Griekse vrouw die openhartige gesprekken voert met haar vader en haar beste vriendin Bella. De ontmoetingen staan in het teken van de dood - de vader zal spoedig sterven aan kanker - én het leven: Marina, al 23 jaar oud, is vastbesloten zich te laten ontmaagden. Ondertussen bereidt de vader zich voor op zijn dood, een uittocht uit de twintigste eeuw die hij 'overgewaardeerd' vindt. Hij wil worden gecremeerd maar dat mag niet in Griekenland, zodat hij naar het buitenland moet uitwijken. Marina begeleidt hem daar liefdevol bij. Attenberg is ook een speels onderzoek naar het mysterie van de menselijke natuur. Marina vindt de menselijke soort maar vreemd en houdt dan ook een zekere afstand. In plaats van direct contact bestudeert ze mensen via natuurdocumentaires op tv en door de seksuele voorlichting die ze krijgt van haar enige vriendin, Bella. Opvallend zijn de expliciete maar smaakvolle seksscènes.

Over de regisseur
Athina Rachel TSANGARI woont en werkt beurtelings in haar geboorteland Griekenland en de Verenigde Staten. Ze studeerde literatuur in Thessaloniki, opvoeringskunsten in New York en filmregie in Austin, Texas. Ze speelde een kleine rol in Richard Linklaters Slacker en was oprichter en artistiek directeur van het CinemaTexas International Short Film Festival. Haar debuutfilm The Slow Business of Going, een lo-fi sciencefiction roadmovie, is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art, New York. In 2004 verzorgde ze de geprojecteerde videobeelden bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. In 2005 richtte ze Haos Film op, een creatief bureau dat werk van en met collega-filmmakers ontwikkelt en produceert. Als producent was ze nauw betrokken bij Giorgos Lanthimos' debuutfilm Kinetta en diens succesvolle opvolger Dogtooth.

Filmografie: On Infection (1993, kort), Fit (1994, kort), Plant #1 (1995, kort), Anticipationi (1996, kort), The Slow Business of Going (2001), Marina No. 5 (2008, kort), Instant Instants, experimental travelogue, China & Southeast Asia (2008), Attenberg (2010)

De Griekse film
Steeds vaker vertonen internationale festivals Griekse films in hun officiële competities of festivalonderdelen. Een van de hoogtepunten was Dogtooth, die in 2009 de Certain Regard- prijs in Cannes won en het tot nominatie voor de Oscar voor beste buitenlandse film schopte. Het land zit economisch aan de grond, maar dat schijnt deze golf van nieuwe filmmakers weinig te deren. De kleine Griekse cinemaproductie bloeit. Hoewel de films zeer divers zijn en er geen sprake is van een bepaalde gemeenschappelijke stijl, esthetiek of gemeenschappelijke thematiek lijkt de opleving van de Griekse cinema wel de verdienste van een nieuwe generatie filmmakers. De Griekse filmmakers die aan de weg timmeren zijn allen jong en hebben gekozen voor een meer alternatieve, onafhankelijke manier van filmmaken, zonder financiële ondersteuning van staatswege. Dat heeft impliciet geleid tot een grotere (creatieve) vrijheid. Daarnaast blijkt er ook sprake van een collectieve bereidheid om elkaar te helpen. Dat uit zich onder andere in HAOS, een creatief kantoor, productiemaatschappij en postproductie-'speelplaats', dat film produceert en faciliteiten beschikbaar stelt en dat in 2005 werd opgericht door een aantal filmmakers, waaronder Athina Rachel Tsangari.

Attenberg
(Griekenland, 2010)
35mm - kleur - 95'
Grieks gesproken - Nederlands ondertiteld

Regie en scenario Athina Rachel Tsangari
Producent Maria Hatzakou, Giorgos Lanthimos, Iraklis Mavroidis, Athina Rachel Tsangari, Angelos Venetis Camera Thimios Bakatakis
Art-direction Dafni Kalogianni
Kostuums Thanos Papastergiou, Vasileia Rozana
Geluid Leandros Dounis
Montage Sandrine Cheyrol, Matthew Johnson
Met Ariane Labed, Giorgos Lanthimos, Vangelis Mourikia, Evangelia Randou

Uitbreng: EYE Film Instituut Nederland


Noot voor redacties

Meer informatie (

Ingezonden persbericht