Gemeente Harlingen



Zonnepanelen Middelstein officieel in gebruik genomen

Op dinsdag 27 april jl. was het feest op de obs Middelstein te Midlum. De reden was, dat het systeem van zonnepanelen op het dak van de school officieel in gebruik werd genomen.

Daarmee is deze school de eerste in Harlingen die voor een groot deel zelf in haar energie voorziet. Het systeem kon gerealiseerd worden door een forse subsidie van het Ministerie van Economische zaken. Daarnaast verkreeg de school een extra subsidie van de Stichting De Riedpolder, die de grote windmolens aan de A31 exploiteert. De gemeente Harlingen, die voor duurzaam gaat, zorgde voor de voorfinanciering van het project.

De verwachting is, dat het systeem zichzelf in ongeveer 12 jaar zal terugverdienen. De school koppelde aan de ingebruikname een onderwijsproject over energie. De leerlingen worden daarbij op bijzondere wijze bewust gemaakt van de mogelijkheden van alternatieve energiebronnen. Het systeem werd geleverd door de fa. Mensonides.

Dit bedrijf plaatste ook een fraai display in de hal van de school waarop permanent kan worden afgelezen wat de zonnepanelen produceren. Voor de ingebruikname was de wethouder van onderwijs, mevr. Maria le Roy naar de school gekomen. Haar officiële handeling bestond uit de lancering van een (milieuvriendelijke) raket.

Foto: Joachim de Ruijter