Eerste Kamer der Staten Generaal

Kiesraad stelt lijsten vast voor verkiezingen Leden Eerste Kamer

28 april 2011

De Kiesraad belegt op donderdag 28 april om 11.00 uur een openbare zitting in de Eerste Kamer. Op deze zitting wordt de geldigheid van de ingediende lijsten voor de Eerste Kamerverkiezingen vastgesteld. De Kiesraad heeft ook de gegevens van de kandidaten voor de Eerste Kamer gecontroleerd op hun juistheid en volledigheid, en stelt deze gegevens tijdens de openbare zitting vast. Tenslotte neemt de Kiesraad een besluit over de nummering van de lijsten en de daarboven geplaatste aanduidingen (namen) van de politieke partijen of organisaties.

De bijeenkomst van de Kiesraad op 28 april is openbaar, en vindt plaats in de plenaire Zaal van de Eerste Kamer. De zitting is live te volgen via de website van de Eerste Kamer. De verkiezingen voor de Eerste Kamer worden gehouden op maandag 23 mei. Op die datum brengen 566 leden van provinciale staten in de twaalf provincies om 15.00 uur hun stem uit op de kandidaten voor de Eerste Kamer. Twee dagen later, op 25 mei, wordt de uitslag van de verkiezingen vastgesteld door het centraal stembureau, de Kiesraad. Ook deze zitting vindt plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer.

De partijen die willen deelnemen aan de verkiezing van de Leden van de Eerste Kamer hebben op 19 april hun kandidatenlijsten ingediend bij de Kiesraad. Op de openbare zitting van 28 april maakt de Kiesraad bekend om welke lijsten het gaat en welke kandidaten op elk van deze lijsten voorkomen. De Kiesraad is het centraal stembureau voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, Eerste Kamer en het Europees Parlement. De Raad, die is samengesteld uit acht bij Koninklijk besluit benoemde leden, stelt de verkiezingsuitslagen officieel vast en maakt deze in het openbaar bekend. De openbare zitting van de Raad wordt geleid door zijn voorzitter, prof. mr. H.R.B.M. Kummeling.