Provincie Friesland


---




PERSBERICHT

Nummer: 149 MtW
Datum: 28 april 2011

Waterbedrijf Vitens een beetje in Friese handen

Het waterbedrijf Vitens komt weer een beetje in Friese handen. De provincie Fryslân wil 13 procent van de aandelen Vitens aankopen. Tegelijk zal ook de gemeente Leeuwarden voor een half procent Vitens-aandelen aanschaffen. Het aantal aandelen komt overeen met het aantal drinkwateraansluitingen van Vitens in Fryslân.

Door fusies en overnames zijn de provincie en Friese gemeenten in de loop der jaren hun positie als aandeelhouder in het drinkwaterbedrijf Vitens kwijtgeraakt. De provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden willen die positie als sterke aandeelhouder terug met als doel 'Fries water in Friese handen'. Tegelijk willen zij de positie van Leeuwarden op het gebied van watertechnologie versterken en de werkgelegenheid in deze sector uitbreiden.

Met de aankoop, goed voor 754.843 aandelen, krijgt de provincie 13 procent van de aandelen in handen. Daarmee is de provincie in één keer de grootste aandeelhouder. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van circa E 53 miljoen. De provincie financiert dit bedrag met de inkomsten uit de verkoop van energiebedrijf Nuon. Samen met Leeuwarden, dat 29.000 aandelen koopt, zal de provincie optrekken in vergaderingen van de Vitensaandeelhouders.

Vitens is het enige drinkwaterbedrijf in Fryslân. Het laboratorium van Vitens staat in Leeuwarden en is het modernste in Europa. In Spannenburg staat het grootste drinkwaterpompstation van West-Europa. Het bedrijf werkt samen met onder andere Wetsus om Leeuwarden hét watertechnologisch wereldcentrum te maken. Met de aandelenaankoop krijgt deze samenwerking meer inhoud en betekenis.

Komende maand juni kan de aankoop worden beklonken in de aandeelhoudersvergadering van Vitens. Voor die tijd kunnen Provinciale Staten aangeven wat zij ervan vinden. Verder moet het ministerie van Binnenlandse Zaken goedkeuring geven.


---- --