Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
65 Vragen van mevrouw drs. N.M. van Gemert
(ingekomen 27 april 2011)


Schriftelijke vragen inzake zwangerschap en inburgering.


Op 24 april publiceerde DNU.nu een column over het weigeren van een (verlenging) van een inburgeringcursus door de gemeente vanwege zwangerschap. De SP is verbaasd over deze weigeringgrond en heeft daarover de volgende vragen.


1. Is het voorgekomen dat de inburgeringcursus of een verlenging daarvan werd geweigerd aan vrouwen die aangaven zwanger te zijn? Is hier sprake van een ongelukkig incident of van gedragslijn?


2. Als er sprake is van een gedragslijn wil de SP graag weten om welke medische- of andere reden moet worden aangenomen dat een vrouw de inburgeringcursus überhaupt moet onderbreken in verband met zwangerschap?


3. Op welke gronden wordt een verlengingstermijn in andere gevallen af- dan wel toegewezen?


4. Kan het College uitleggen waarom het juist zou zijn de inburgeringcursus te weigeren bij zwangerschap, terwijl niemand het in zijn hoofd zou halen vrouwen te verhinderen die zich voor een opleiding in te schrijven of voor een baan te weigeren wegens zwangerschap?


5. Deelt het College de mening van de SP dat het toewijzingsbeleid van de gemeente ten alle tijde gevrijwaard moet zijn van argumenten gebaseerd op de sekse van de persoon, en dus van een al dan niet aanwezig zijnde zwangerschap? Zo nee, hoe verhoudt zich dan het standpunt van het College tot het VN-Verdrag tot uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen?


---- --