Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Thales gaat voor een energiebesparing en CO2-reductie van 30 procent

Cofely bouwt een groen datacenter voor Thales Nederland

Bunnik, 28 april 2011 - Het realiseren van een groen datacenter met een hoge bedrijfszekerheid en het vervangen van verouderde koelinstallaties door de laatste koeltechnologie. Thales Nederland - een toonaangevend bedrijf in de defensie industrie - en Cofely - voorloper in duurzame technologie - hebben een overeenkomst gesloten voor de ingrijpende verbouwing van het Thales datacenter in Hengelo. Cofely Datacenter Solutions tekent voor de vernieuwing van de koelmachines en de volledige ombouw van het datacenter. Ook is zij verantwoordelijk voor de stroomvoorziening, koeling, klimaatbeheersing en brandveiligheid van het datacenter. De toepassing van de modernste koelapparatuur levert een substantiële verlaging van de energiekosten op. Een besparing die naar verwachting overeenkomt met een CO2-reductie van ruim 211 ton.

Thales Nederland BV in Hengelo - voorheen Hollandse Signaalapparaten BV - heeft ruim 1.600 medewerkers in dienst en vervaardigt elektronische rondzoek- en besturingssystemen, het merendeel voor militaire doeleinden van diverse Overheden. Cofely levert een bijdrage aan de verbouwing van het datacenter in Hengelo met als ambitie de beschikbaarheid van de IT-systemen te verhogen en tegelijkertijd de energiekosten fors te verlagen. Zo wordt de kans op uitval sterk beperkt door de toevoeging van een noodstroomaggregaat en een nieuw UPS-systeem. Hiermee is de stroomvoorziening van het datacentrum gewaarborgd voor zowel kortdurende als langdurige onderbrekingen in de stroomtoevoer. Ook worden de continuïteit en de energy efficiency van de koeling vergroot door de installatie van nieuwe koelmachines en de plaatsing van nieuwe regelkasten. De ruimte die hierdoor vrij komt, kan beschikbaar worden gesteld voor herinrichting, bijvoorbeeld in de vorm van een kantoorbestemming.

Forse besparing op energieverbruik

Een tweede belangrijke doelstelling is het uitfaseren van het koudemiddel R22 in de gebouwgebonden koelinstallaties, inclusief het vervangen van de regelkasten. Vanaf 2015 is het gebruik van R22 of met R22 gemengde koudemiddelen verboden. Aan Cofely de taak Thales hierbij te ondersteunen door alle apparatuur zo aan te passen dat ze voldoen aan de koudevraag en aan de Europese wet- en regelgeving ten aanzien van de uitfasering van R22. "Bij de uitfasering van R22 staan de continuïteit van de bedrijfsvoering van Thales en milieuvriendelijkheid voorop. Hieraan levert Cofely bijdrage door de plaatsing van nieuwe koelinstallaties die moderne koudemiddelen gebruiken en die bovendien energiezuiniger zijn", vertelt Auke Louwes namens Cofely. "Een andere belangrijke doelstelling is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het datacenter sterk te beperken. Hieraan geven we invulling door - naast het verhogen van de efficiency van de koelsystemen - een energiezuinig noodstroomsysteem met een hoger rendement toe te passen. Met als resultaat een groen datacenter waarbij we de PUE - de verhouding tussen het totale energiegebruik ten opzichte van het energieverbruik van de IT-apparatuur - fors verlagen, van 1,7 naar 1,2 PUE. Dit leidt tot een energiebesparing van naar verwachting bijna 30 procent. Daarnaast zal de CO2-uitstoot met bijna een derde dalen."

"Duurzaam ondernemen betekent voor Thales dat wij streven naar betere bedrijfsprestaties, maar ook rekening houden met de effecten op het milieu. Dat onze organisatie duurzaamheid stevig in haar bedrijfsvoering heeft verankerd, blijkt uit het feit dat wij als één van de eerste bedrijven in Hengelo in het jaar 2000 het ISO-14001-certificaat kregen uitgereikt. De vergroening van ons datacenter is een belangrijk onderdeel van deze duurzame ambities", vertelt Alex Proost, Purchasing Manager van Thales Nederland. "Cofely heeft een lange staat van dienst met de toepassing van hoogwaardige technologie die de energy efficiency vergroot en tegelijkertijd de beheerkosten verlaagt. Cofely was enkele jaren geleden betrokken bij de verbouwing van een van onze kantoorpanden. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat zij het fundament zal leggen voor een groen datacenter voor Thales in Hengelo."

Duurzame technologie en oplossingen

In Nederland laat Cofely technologie werken voor klanten door de toepassing van innovatieve concepten in combinatie met geïntegreerde duurzame oplossingen, zoals warmte-koude opslag. Bovendien bouwt en beheert Cofely duurzame datacentervoorzieningen met een totale oppervlakte van 85.500 m² in Nederland. De kennis opgedaan in Cofely's eigen state-of-the art datacenter te Maastricht zet Cofely blijvend in om de nieuwste energie-efficiënte oplossingen aan haar klanten te kunnen aanbieden. De orderportefeuille van Cofely groeit nog steeds. Haar multidisciplinaire aanpak van onderhoud en beheer in combinatie met de integratie van energieoplossingen sluit uitstekend aan bij de huidige markt behoeften.

***

COFELY, onderdeel van GDF SUEZ

Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. Cofely biedt een unieke combinatie van expertise op verschillende terreinen. Van het ontwerp, de installatie en het beheer van lokale en hernieuwbare energie-oplossingen tot de operationele levering van geïntegreerde voorzieningen en services.

Cofely is het belangrijkste merk van GDF SUEZ Energy Services - één van de zes business units van GDF SUEZ - dat 76.000 medewerkers telt en een omzet van 13,5 miljard euro realiseert in 2010. In Nederland telt Cofely circa 7.000 medewerkers en behaalde een omzet van ruim 1 miljard in 2010.

GDF SUEZ is één van de grootste energieleveranciers ter wereld. Haar dienstverlening omvat de volledige energieketen van elektriciteit en aardgas. De Groep heeft wereldwijd ruim 220.000 mensen in dienst en behaalde in 2010 een omzet van 84,5 miljard euro.


Noot voor redacties