Gemeente Coevorden

Coevorden aan de slag met werklocaties

dinsdag 19 april 2011

Om voor voldoende werkgelegenheid in de gemeente te blijven zorgen wil het college van burgmeester en wethouders van Coevorden de bedrijventerreinen en andere werklocaties de komende jaren verbeteren. Het gebied De Holwert in Coevorden krijgt hierin voorrang. Ook wil het gemeentebestuur nieuwe mogelijkheden creëren voor bedrijfsvestigingen in het buitengebied, vooral voor toeristisch-recreatieve bedrijven, onder meer in vrijkomende agrarische gebouwen. Burgemeester en wethouders hebben hiervoor een vernieuwend beleid voor de komende tien jaar opgezet. Op 28 april a.s. presenteren b en w het werklocatiebeleid aan de gemeenteraad.

Met een reeks van beleidsmaatregelen wil het college van b en w de werklocaties samen met ondernemers en belangenorganisaties, zoals de Industriële Vereniging Coevorden en Parkmanagement Coevorden, klaar maken voor de toekomst. De centrale thema's hierbij zijn werkgelegenheid, duurzaamheid en economische stabiliteit. Het college heeft de beleidskeuzes gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek van bureau Trans4. Het college voorziet, mede door de toenemende krimp van de beroepsbevolking, geen behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen.

Met het Europark en Leeuwerikenveld II heeft Coevorden vooralsnog voldoende ruimteaanbod voor nieuwe bedrijven en voor de uitbreidingswensen van het eigen MKB. Als voor grote nieuwkomers geen plek is, zal Coevorden doorverwijzen naar een van de buurgemeenten in de Drentse Zuidas. Binnen deze jonge economische samenwerking van de vijf Zuiddrentse gemeenten (Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden en Emmen) wordt momenteel gewerkt aan een gezamenlijke visie op bedrijventerreinen.

De Holwert

De kwaliteitsverbetering die het college voor de bedrijventerreinen voor ogen heeft, zal met name in het gebied De Holwert moeten plaatsvinden. Voor De Holwert-zuid zijn plannen voor woningen, winkels en kleine bedrijven in ontwikkeling. Voor De Holwert-midden, waar relatief veel leegstand is, willen burgemeester en wethouders samen met de gevestigde ondernemers tot nieuwe invullingen komen. Men denkt hier aan een groene werklocatie, verbonden aan de binnenstad, verrijkt met de oude grachtenstructuur en met functies die aansluiten bij de binnenstad, zoals zorgfuncties, leisure en grootschalige detailhandel. De Holwert kan zo ook ruimte bieden aan de grootschalige detailhandelbedrijven die op andere terreinen geen uitbreidingsmogelijkheden meer hebben.

Detailhandel

Het college wil de overige bedrijventerreinen een meer herkenbaar profiel te geven. Een van de aandachtspunten hierbij is de detailhandel die tegen de regels in op de terreinen is ontstaan. Deze vorm van bedrijvigheid hoort in het winkelcentrum van de stad of de dorpen, vindt het college. Voor de profilering van de bedrijventerreinen ziet het college een duidelijke rol weggelegd voor parkmanagement. De planologische maatregelen die ervoor nodig zijn zullen in de nieuwe bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen in de stad en de dorpen worden meegenomen. Hiermee wordt binnenkort een begin gemaakt.

Toerisme en recreatie

De toeristisch-recreatieve sector, een groeiende bedrijfstak in de gemeente, hoopt het college een impuls te geven door vier buitengebieden aan te wijzen voor verdere intensivering van het aanwezige toeristische aanbod: de omgeving van de Huttenheugte en Plopsa, omgeving Schoonoord, Aelderholt en Ermerstrand. Het college ziet ook economische kansen in vrijkomende agrarische gebouwen en wil daarom nagaan welke vormen van bedrijvigheid zich hiervoor het beste lenen.