Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Juliana - wandeltocht in grensgebied Tsjechie en Polen

Bert van Kampen en Mien te Nijenhuis uit Enkhuizen organiseren op 28, 29 en 30 april 2011 op het grensgebied Noord-Tsjechië en Polen, nog geen 1000 km van Nederland, voor de 7e keer een driedaagse bergwandeltocht van in totaal 50 of 100 km . Deze Julianawandeltocht is bestemd voor geoefende wandelaars, want in 3 dagen moet er in totaal 50 of 100 km afgelegd over diverse ondergronden met behoorlijke hoogteverschillen. Dit maakt de tocht anders en zwaarder dan de gemiddelde tocht. Het is een traditie geworden om rond Koninginnedag deze tocht te organiseren. Vertrekpunt is Vernerovice in NoordTsjechië, het dorp waar het echtpaar al jaren woont.

Bij toeval kwamen Bert en Mien, die deels in Enkhuizen en deels in Tsjechië wonen, erachter dat er vlak bij Vernerovice vroeger een luxe berghut was waar Koningin Wilhelmina en haar dochter Juliana tijdens een wintersportvakantie van 14 - 28 februari 1936 verbleven. Deze berghut met de naam Andreasbaude blijkt nog steeds te bestaan. Hij dient nu als restaurant en jeugdherberg onder aan de skipiste van Andrzejowsko in het Silezische wintersportgebied Sokolowsko, op slechts 10 km afstand van hun boerderij. Het wandelgebied wordt enorm gewaardeerd en zij werden meermalen met de vraag geconfronteerd , waarom er geen georganiseerde wandeltocht was. In 2005 zijn er plannen uitgewerkt, het resultaat is de Julianatocht.

We willen graag veel mensen kennis laten maken met deze prachtige omgeving, waar het prijspeil nog heel goed is.

In 2011 is er weer de mogelijkheid om de halve afstand te doen. NordicWalkers en wandelaars met de hond zijn van harte welkom. Ook is er een busreis georganiseerd, opstapplaatsen zijn Enkhuizen, omgeving Den Bosch, Hengelo of in overleg. Het aantal inschrijvingen is zoals ieder jaar beperkt tot maximaal 150 lopers.

Deze tocht wordt ondersteund door het Tsjechisch bureau voor Toerisme. We staan o.a. op de Wandel- en fietsbeurs te Amsterdam.

Voor informatie, foto's en inschrijvingen kunt u terecht op de website www.aktief.cz, onder het kopje Julianatocht.




Ingezonden persbericht