Gemeente Brummen


Spuiten van nieuw preventiefmiddel tegen eikenprocessierups

(Oorspronkelijke publicatie datum: 24-04-2011)

Op 28 april 2011 start in de gemeente Brummen een gespecialiseerd bedrijf met het preventief spuiten tegen de eikenprocessierups. Dit gebeurt met biologische middelen en alleen op plaatsen waar veel overlast wordt verwacht. Op twee locaties testen we een nieuwe bestrijdingsmethode met microscopisch kleine aaltjes.

De eikenprocessierups, de larve van een nachtvlinder, komt in de maanden mei, juni en juli voor in eikenbomen in een groot deel van Nederland. Ook in de gemeente Brummen. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen. Daarom bestrijden we de eikenprocessierups door nesten weg te zuigen maar óók preventief.

Preventief spuiten succes
De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren goed gewerkt. Daarom heeft het college ook dit jaar hiertoe besloten. Het preventief spuiten start vanaf donderdag 28 april. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt voor de uitvoering. Hiervoor wordt het biologische bestrijdingsmiddel Xentari ingezet, een veelgebruikt middel tegen rupsen op groente en fruit.

Nieuwe methode
Een nadeel van preventief spuiten is dat ook andere soorten rupsen gedood worden. Daarom passen we dit jaar bij de Vosstraat en aan de kanaalzijde van de Dierense/Apeldoornseweg een nieuwe bestrijdingsmethode toe. Hier gebruiken we nematoden: microscopisch kleine aaltjes die de eikenprocessierups nog selectiever be-strijden. De aaltjes leven maar twee uur en kunnen in die tijd alleen binnendringen bij insecten met een zachte huid, zoals de eikenprocessierups. Ze zorgen dat de rups stopt met eten en doodgaat.

Locaties
We spuiten alleen preventief op locaties waar veel mensen langs komen. Dit zijn in Brummen de Engelenburgerlaan, Burgemeester de Wijslaan, Elzenbosweg en gedeeltes van de Zutphensestraat. In Eerbeek gaat het om de Coldenhovenseweg hoek Stuijvenburchstraat (in het centrum), Loenenseweg (richting Loenen), Ringlaan (ter hoogte van de Kiboe en Wedinkerf), Smeestraat hoek Boerenstraat, Bijenkorf, Horsterdijk, Lombokweg en t Hungeling (muziektent). In het buitengebied komen de bestrijders in actie langs het kanaal (Dierenseweg en Apeldoornseweg), Mensinkweg, Boerenstraat, Weg over t Hondsveld, Kleine Vosstraat, Vosstraat en L.R. Beijnenlaan.

In de Engelenburgerlaan en de Burgemeester de Wijslaan geldt tijdens de werkzaamheden aan beide zijden van de weg een parkeerverbod. Dit staat tijdig aangegeven. Omwonenden van alle locaties ontvangen vooraf een brief.

Meer informatie vindt u op deze speciale pagina.