Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 9 vrijdag 29 april 2011


* Special Opleidingen: Bij de les blijven
Meer dan ooit zijn lokale bestuurders en ambtenaren zich ervan bewust dat ze 'bij de les' moeten blijven. De jaarlijkse special opleidingen van VNG Magazine gaat over bijscholen, bijleren en bijblijven. Voor jong en oud, verplicht en vrijblijvend.


* Westlandse ambtenaren één dag per week op cursus.
* Besturen, valt dat te leren? Een debat.

* Dagje meelopen met basiscursus gemeentefinanciën.
* Leren omgaan met sociale media: iedereen kan het.
* Vijftigplusser taalt niet meer naar opleidingen


* Jorritsma telt zegeningen Bestuursakkoord
Na maanden van onderhandelen van de VNG met het kabinet ligt het onderhandelaarsakkoord er sinds vorige week dan toch. Voorzitter Jorritsma telt in een interview met VNG Magazine haar zegeningen: 'Meer zat er gewoon niet in'. Uit de landelijke en lokale politiek en belangenorganisaties komen gemengde reacties en ook afwijzingen.


* Kamp eist scherper toezicht op kinderopvang
Het toezicht door gemeenten op de kwaliteit van de kinderopvang verbetert, maar nog niet genoeg. Minister Henk Kamp wil vanaf 2012 een effectiever en efficiënter beleid.


* Vingerafdrukken paspoorten niet in orde
Het instrument van de vingerscan in reisdocumenten is niet genoeg gerijpt en mogelijk te vroeg in gebruik genomen. Dit brengt als risico met zich mee dat burgers hiervan de dupe kunnen worden. In het ergste geval zullen zij voor fraudeur worden gehouden.


* Geen scheidingsplicht voor drankenkarton
Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu ziet voorlopig af van een separate inzameling van drankenkartons door gemeenten


* Fusies van de baan
De fusie van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg gaat niet door, zo heeft het kabinet besloten. Ook de herindeling van Bergen, Gennep en Mook en Middelaar is van de baan.


* Integratie tussen perspectief en plumpudding 'We zijn met integratie op de goede weg. Maar als we ermee ophouden zakt het als een plumpudding in elkaar.' PvdA-wethouder Simon van de Pol van Ede, een van de insprekers op een hoorzitting in de Tweede Kamer, waarschuwt ervoor niet weg te gooien wat juist voor de lange termijn moet worden vastgehouden: 'Integratiebeleid is pragmatisch, met kleine stappen, volhouden en doorzetten.'


* VNG Nieuws
VNG-bestuur presenteert onderhandelaarsakkoord aan leden De hoofdpunten uit het akkoord, met toelichting van de commissievoorzitters Rik Buddenberg, Erik Dannenberg en Marco Florijn. 'Het best haalbare wat betreft financiën, duidelijkheid en zekerheid', luidt hun unanieme kwalificatie

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Pleidooi dichter/oud-raadslid Kneepkens voor gemeentelijk eerbetoon voor jongeren: de Erasmuspiercing.
* Politicoloog Krouwel over de 'dualistische dwangbuis' van raadsleden.
* Lector bestuurskracht Castenmiller: Is de grote 'kladderadatsch' in het openbaar bestuur nabij? Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 10, verschijnt op 13 mei 2011.