Ingezonden persbericht


Persbericht

OOSTENDE MAAKT ZICH OP VOOR EEN ZOMER VOL TOPEVENEMENTEN!

Oostende, 27 april 2011

NIEUW DEZE ZOMER: Musical Mamma Mia - Fantasia, de Giga Grote Muisical - Kroegentocht Louisakwartier in the Mood - Dragon Gold Cup

EN OOK NOG: Het programma van Kids@Oostende en Woosha! wordt gevoelig uitgebreid! The Van Jets & Discobar Galaxie sluiten Woosha! af.

TOPEVENEMENTEN
JUNI, JULI, AUGUSTUS & SEPTEMBER

Het eerste weekend van de zomer is Oostende meteen gaststad voor 3 grote evenementen. Op zaterdag 25 juni slaat de 2de editie van het Ostend Beach Dance Festival haar tenten op het Klein Strand op. Met zo'n 4.000 bezoekers vorig jaar kende het festival meteen een sterke start. Het evenement wordt nog leuker en groter met een impressionante main-stage, 2 outdoor stages en 1 indoor tent waarop zowel internationale headliners als nationale helden en opkomend of lokaal talent hun ding zullen doen. Op dezelfde dag brengen maar liefst 15.000 leden van de Socialistische Mutualiteiten een bezoek aan de stad in het kader van Dagje Oostende. Op zondag 26 juni is het de beurt aan de sportievelingen om tijdens de loopwedstrijd Run Oostende gedurende 5 of 10 km te genieten van al het moois wat de Stad aan Zee te bieden heeft.

Kids@Oostende wordt gevoelig uitgebreid en zal de eerste twee weken van de zomervakantie (4 tot 15 juli) bruisen van de activiteiten voor het jonge volkje. Topper blijft natuurlijk het LEGO® Paleis in Kinepolis Oostende, maar ook de talrijke straattheateracts, familietheaters, optredens, workshops, ... zullen zeker in de smaak vallen. Op zaterdag 9 en zondag 10 juli wordt het Leopoldpark omgevormd tot een Kids Park en we sluiten op vrijdag 15 juli af met concerten van o.a. de vtmKZoom Band op een groot podium op het Sportstrand.

Maar in het kader van de 10de editie van het kinderevenement krijgen we dit jaar een heel speciale gast over de vloer. Niemand minder dan Geronimo Stilton komt tussen 4 en 17 juli met zijn Giga Grote Muisical naar het Klein Strand afgezakt. 'Fantasia', het Mooiste Kinderboek Aller Tijden, verandert in een wervelend familiespektakel boordevol avontuur en muziek. Op het puntje van je stoel kan je in de speciaal ontworpen Fantasia-circustent de spannendste momenten meemaken en doorkruis je samen met Geronimo Stilton en Prulletje Prulschrijver de Zeven Rijken van 'Fantasia'. Het familiespektakel is een kruising tussen theater, musical en circus: een Muisical! Tijdens deze interactieve voorstelling kan je 'Fantasia' volop herbeleven en zelfs ruiken!

De Vurige Maandagen staan deze zomer garant voor 7 vuurwerken van topkwaliteit. Deze vuurwerken in het kader van het Belgische Kampioenschap Vuurwerk worden elke maandag tussen 11 juli en 15 augustus en op 21 juli afgeschoten.

Van 13 tot 16 juli is Oostende de place to be voor de jongeren tijdens de 6de editie van Woosha!. Het jongerenevenement maakt opnieuw deel uit van het kustproject "Kust Ze" en Studio Brussel komt gedurende 2 dagen live uitzenden. Teddiedrum, Harvey Quinnt, Freaky Age, Broken Glass Heroes, Mintzkov, The Van Jets en Discobar Galaxie kleuren dit jaar de affiche. Daarenboven verhuist het grote gratis muziekfestival op het strand van Oostende van de vrijdag naar de zaterdag. Op vrijdagavond geven Otto Jan Ham en Jan van Biesen u rendez-vous in de Langestraat. Daarnaast komt het jonge volkje zeker ook aan zijn trekken tijdens een mix van sportinitiaties.

Absolute hoogtepunt deze zomer wordt het bezoek aan het Kursaal Oostende van de meest succesvolle musical allertijden: MAMMA MIA! Van 19 juli tot 14 augustus komen de feel good vibes naar Oostende. De internationale cast van MAMMA MIA! zal ongetwijfeld voor vele onvergetelijke momenten zorgen aan de Belgische kust. Met een paradijselijk Grieks eiland als decor bezingt de internationale topcast familie en vriendschap. Ze laat zich daarbij inspireren door de meeslepende energie van de tijdloze nummers van ABBA. Op de vooravond van haar huwelijk graaft een jong meisje in het verleden van haar moeder om op zoek te gaan naar de identiteit van haar vader. Die zoektocht brengt drie mannen uit haar moeders verleden voor het eerst in 20 jaar terug naar het eiland... De musical MAMMA MIA! werd voor het eerst als try-out opgevoerd in Londen op 23 maart 1999. Toen al kreeg de musical het warme applaus dat het nu nog iedere avond opnieuw krijgt. De musical is ondertussen wereldwijd een fenomeen maar het principe is nog steeds hetzelfde als die eerste avond. De makers weten exact wat ze willen bereiken: het in het collecti ef geheugen geprente repertoire van ABBA een nieuwe, frisse interpretatie geven. De nummers behouden hun popkarakter maar krijgen een extra dimensie door ze te laten functioneren in het kader van een meeslepend verhaal.

Verder pakt het Kursaal deze zomer uit met een aantal unieke optredens van o.a. Liza Minelli, Hans Teeuwen en Chris De Burgh.

Natuurlijk ontbreekt ook Theater aan Zee deze zomer niet. Van 28 juli tot 6 augustus is Oostende in de ban van theater, muziek en literatuur voor jong en oud. De voorbereidingen draaien op volle toeren en de laatste finesses worden aangebracht. Onder het leitmotiv you've got this strange effect on me stelde gastcurator Josse De Pauw het programma van TAZ samen. Enkele eerste namen: Jan Decorte, Compagnie Marius, Vandekeybus, Tristero, F.E.S., Iris Luypaers, Marc Didden, Toon Tellegen, Dominique Deruddere, ... Zelf opent hij samen met muziektheater Transparant op vrijdag 29 juli het festival met Een nieuw requiem.

De 39ste edtitie van de Paulusfeesten staat van 10 tot 16 augustus in het teken van de Oostendse Piraten. De programmatoren wisten alvast een zeer mooie affiche samen te stellen met o.a. Flip Kowlier, Frank Boeijen, Arbeid Adelt, Guy Swinnen, Hannelore Bedert, Eva De Roovere, ... Daarnaast kan men er ook terecht voor dans, workshops en leuke straatanimaties.

Half augustus is het de beurt aan de tafeltennissers om hun kunnen te demonstreren tijdens het 33ste ITT Tafeltennis & Ostend Masters.

De vijfde editie van het Filmfestival Oostende vindt plaats van 2 tot 10 september. Tal van acteurs en actrices zullen opnieuw schitteren op de rode loper. Oostende zal dan ook omgetoverd worden tot een ware filmstad en zal niet weg te slaan zijn uit de diverse media. Afspraak in Kinepolis Oostende, Ciné Rialto, Kursaal Oostende en nog heel wat locaties. Dit jaar worden voor de 2de maal de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt. Heel binnenkort wordt de centrale gast bekend gemaakt.

Van 2 tot 9 september is Oostende gaststad van de Dragon Gold Cup, een wedstrijd voor de beste drakenzeilers ter wereld. De Noordzee en haar bekende klimaatsgrillen zal zeker tot pittige races leiden. Er worden honderd deelnemers verwacht uit de hele wereld.

Nadat Oostende vorig jaar Cultuurstad van Vlaanderen was, wordt in 2011 op dit elan verder gegaan. Nog tot het eind van de zomervakantie loopt de succesvolle tentoonstelling Jean Brusselmans in Mu.ZEE, een aanrader voor alle cultuurliefhebbers. Vanaf 25 mei vormt het Fort Napoleon het decor voor de tentoonstelling De Zee in woord, beeld en muziek. De zomertentoonstelling We zijn goed aangekomen! in de Venetiaanse Gaanderijen brengt een overzicht van de vakantiekolonies aan de Belgische kust. En Vrijstaat O. organiseert van 25 juni tot 11 september voor de 2de maal Freestate waarbij jonge kunstenaars werk brengen op de Oosteroever.

MAAR ER IS NATUURLIJK NOG VEEL MEER ...

APRIL - MEI

Eind deze week is Oostende gaststad voor de Final 4, waarbij ons eigen BC Oostende een gooi kan doen naar de Europese titel. Laat ons alvast met zijn allen duimen dat onze ploeg tot het uiterste kan gaan om zich te meten met de Europese top en wie weet kan kronen tot Europees kampioen. Op 4, 7 en 8 mei organiseert Vrijstaat O. De Zeekaravaan, een ontdekkingstocht per go-cart en theatrale acts op unieke locaties in Oostende. Op het programma staat o.a. Maaike Cafmeyer. Tijdens het weekend van 14 & 15 mei staat reeds de 26ste editie van het internationale vliegerfestival Lotto Kites International op het programma. Een gans weekend lang zullen 400 internationale kiters het beste van zichzelf geven om het grote publiek een prachtig spektakel te bieden. De meimaand sluit af met de maritieme topper Oostende voor Anker. De 12de editie die plaatsvindt van 26 tot 29 mei staat dit jaar in het teken van het klassieke draakjacht. De 150 klassieke zeilschepen blijven de grote trekpleister van het evenement, maar dit jaar zal er toch één schip de meeste aandacht naar zich toetrekken: de Bounty, wereldberoemd door de Hollywoodfilm "Mutiny on the Bounty"met Marlon Brando. Oostende wordt in 2011 één van de 17 havens die het unieke zeilschip zal aandoen.

SPORTIEVE EVENEMENTEN
Bovenop de topevenementen worden natuurlijk ook een hele resem andere sportieve evenementen georganiseerd. Op 30 april en 1 mei strijden talrijke zeilers naar de winst in Sailing for Ostend. Op 7 en 8 mei is het de beurt aan de surfers tijdens de North Sea Cup. Begin juni staan de eerste Classic Races van de Noordzee op het programma. De Koninklijke Oostendse Schaakkring pakt uit met verschillende schaaktornooien en de Oostendse wandelclubs de Stormvogels en Keignaerttrippers organiseren ook dit jaar diverse wandeltochten. Tel daarbij de verschillende zeil- en surfwedstrijden, het BLOSO Mega Beachvolleyfestival, het BK Beachvolleybal, het BK Beachsoccer, de Vlaamse Basketballiga Zomertour, de European Beachhockey Tour en de Golftornooien van de Koninklijke Golfclub Oostende en Wellington Golf, en u ziet het, Oostende heeft voor elke sportliefhebber wel iets te bieden. Daarnaast biedt de dienst Sport in het kader van Sport aan Zee ook een zeer uitgebreid programma aan waarbij dagelijks leuke sportieve activiteiten worden georganiseerd, die zowel openstaan voor de Oostendenaars als de vele toeristen. En mochten we een lange hete zomer krijgen, dan kan men nog steeds gaan afkoelen in het Stedelijk Zwembad.

MUZIEKEVENEMENTEN
Op 10 en 11 juli wordt naar jaarlijkse traditie het Feest van de Vlaamse Gemeenschap gevierd met een speciaal aangepast programma. Op 11 juli wordt om 23.00 uur in het kader van de Vurige Maandagen een vuurwerk afgeschoten op het Groot Strand van Oostende. Zowel Focus-WTV televisie als de Zomeraperitiefshow van de Nationale Loterij zijn deze zomer met hun Zomertoer opnieuw van de partij. Verder kan men in Mariakerke onder de noemer Mariakerke Swingt genieten van vele optredens en tijdens de maand juli staat vrijdagavond synoniem voor Tango in het Park. Het laatste weekend van juli zal het op het Hazegras bruisen van de optredens en kunstenaars tijdens de Subito Place du Tertre. Nog tijdens de maanden juli en augustus staan op donderdag de beiaardconcerten en de orgelconcerten (enkel in juli) in het kader van het Internationaal Orgelfestival geprogrammeerd en op zondag kan men tijdens het aperitief genieten van de kioskconcerten op het Wapenplein. Daarnaast kunt u dagelijks terecht op de diverse mooie pleintjes die Oostende rijk is; denken we hierbij aan het Wapenplein, de Groentemarkt, het Mijnplein, het Strandplein in Mariakerke, het Kadzand-Bonenplein, het Vissersplein, ...

LEUKE EVENEMENTEN
De Oostendse Bierjutters nodigen iedereen op 2 juli uit naar de 16de Bierjutterij. Tijdens het eerste weekend van augustus staat er een nieuw evenement op het programma: de Louisafeesten. Op zondag 7 augustus veroveren de levende standbeelden het Louisakwartier tijdens de Toog- en Tafelhappening waar men in een leuke sfeer kan genieten van een lekkere hap met bijhorend drankje. Maar op vrijdag 5 augustus wordt het evenement uitgebreid met het Louisakwartier in the Mood, een kroegentocht. Op 20 augustus vindt de Garnaalpelwedstrijd plaats op het Zeeheldenplein. De laatste donderdag van augustus openen de musea 's avonds hun deuren voor de Museumnocturne en nog tijdens de zomer is het Oostends Variété Theater zeker een bezoekje waard. Op 11 september brengen tijdens de Open Monumentendag opnieuw 1.200 inwoners van Dendermonde voor de 10de maal een bezoek aan de Stad aan Zee. Op zaterdag 17 september is het de beurt aan 1.000 inwoners uit Westerlo om onze stad te ontdekken. En al wie houdt van oude motorfietsen moet op zondag 18 september een kijkje komen nemen op het Wapenplein tijdens het Veteranentreffen. De laatste zondag van september geven zowel kleine als grote namen uit de kleinkunstwereld rendez-vous op het Ethias Kleinkunst Festival. De dienst Jeugd & Onderwijs pakt deze zomer opnieuw uit met de Grabbelpas en Speelpleinwerking en mu-zee-um brengt een zeer divers aanbod aan workshops voor zowel het jonge volkje als volwassenen. Uiteraard vindt u nog meer evenementen terug in de persmap.

Q Beach House
Begin juli opent het Q Beachhouse de deuren en tijdens de maanden juli en augustus verhuist de volledige Q-Music studio van Vilvoorde naar Oostende. 2 Maanden lang zenden alle Q dj's van 's morgens vroeg tot 's avonds laat uit van op het Q Beachhouse. Natuurlijk kun je er ook terecht in de lounge of op het terras voor een heerlijk hapje of drankje. Ook worden talrijke animaties en optredens geprogrammeerd. Q Beachhouse wordt deze zomer vast en zeker de place to be in Vlaanderen.

Evenementenkalender
Om wegwijs te geraken in dit enorme aanbod werd opnieuw een handige evenementenbrochure uitgebracht, maar liefst 84 pagina's dik! De quadri brochure met als cover het prachtige MAMMA MIA!-beeld besteedt ruimschoots aandacht aan de toeristische topevenementen van mei tot de kerstvakantie, waarbij er bij de toppers uitleg wordt gegeven in de 4 talen (N, F, D, E). Hierdoor worden in de dagklapper enkel de activiteiten met toeristische uitstraling opgenomen. Voor het meer gedetailleerde dagprogramma verwijzen wij onze vele bezoekers graag door naar Uit in Oostende, de evenementenkalender van de dienst Communicatie. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de Oostendse musea & attracties, de tentoonstellingen, de braderieën en de markten maar ook de rondvaarten op zee komen ruimschoots aan bod. De brochure heeft een oplage van 110.000 exemplaren en wordt vanaf eind april opnieuw onder de Oostendse bevolking en de vele toeristen verspreid.

ANDERE NIEUWIGHEDEN & WEETJES

Digitale Stadspas Oostende & HET PARFUM VAN OOSTENDE De ideale manier om Oostende te verkennen blijft de Oostende City Pass. Op vertoon van een digitale pass krijgt u toegang tot diverse Oostendse attracties en musea. "Het Parfum van Oostende" is een stadswandeling die u aan de hand van een audiogids met beeldscherm en GPS aflegt. Ensor neemt u mee naar het andere Oostende, zijn Oostende. U wordt begeleid door de stemmen van topacteurs Wim Opbrouck en Els Dottermans, die tekenden voor de rollen van Ensor en de verteller.

Gratis begeleide wandelingEN "Petit Nice - Petit Paris", "OOSTEROEVERWANDELING" & gratis begeleide fietstocht "op ontdekking in stene" Dit jaar organiseert Toerisme Oostende vzw tijdens de maanden juli en augustus wekelijks 2 gratis begeleide wandelingen en 1 gratis begeleide fietstocht. Met start aan de balie van Toerisme Oostende vzw zal men op dinsdag telkens om 14.30 uur de stadswandeling Petit Nice - Petit Paris kunnen ervaren. Deze luswandeling langs het Oostendse erfgoed van de belle époque en het interbellum is alvast een aanrader. Op woensdag staat om 14.30 uur de Oosteroeverwandeling op het programma en op donderdag vertrekt om 14.30 uur een begeleide fietstocht richting Stene om er het pittoreske dorp en het hinterland te ontdekken. Gratis inschrijven kan via Toerisme Oostende vzw.

Erfgoed met Smaak

Toerisme Oostende vzw lanceerde een wandeling langs verschillende restaurants en cafés in een waardevol erfgoedpand. Deze "Erfgoed met Smaak" wandeling is een samenwerking met Dement Oostende vzw en is gratis te verkrijgen bij Toerisme Oostende vzw en de deelnemende locaties. Met deze wandeling willen we toeristen de weg doen vinden naar authentieke locaties en ze het echte Oostende leren kennen. De wandeling duurt in totaal ongeveer twee uur en zal in 4 talen ter beschikking zijn. Opgenomen zaken zijn: Rood, Lafayette, La Galleria, Beau Site, Artiest, 't Botteltje, Polaris, Vissersplein, 't Waterhuys, 't Groote Huys, Villa Maritza en Brasserie du Parc. Dit is natuurlijk maar een selectie van het vele erfgoed dat Oostende rijk is. Op de kaart worden ook bijpassende logeertips gegeven.

GRATIS OVERZET TUSSEN DE OOSTEROEVER EN DE VISSERSKAAI

Nieuw dit jaar wordt trouwens vanaf juli de gratis overzet van de Afdeling Kust tussen de Oosteroever en de Visserskaai. Er is plaats voor 50 passagiers en 20 fietsen.

U merkt het, Oostende staat klaar om de talrijke bezoekers op gepaste wijze te ontvangen tijdens een zomer vol topevenementen!

DANKWOORD

De vele evenementen kunnen gerealiseerd worden dankzij de goede samenwerking tussen Toerisme Oostende vzw en de vele organisatoren van evenementen en natuurlijk ook alle stadsdiensten, zonder wie de organisatie van de talrijke evenementen niet mogelijk zou zijn. En niet te vergeten, onze sponsors:
· BASE

· Lotto

· Media Markt

· Alken Maes

· Vlaanderen Feest

· Fristi

· KHBO

· De Lijn

· PWA Oostende

· Garage Phlips

· Radio 2

· Studio Brussel

· VTM Kzoom

· Hit fm

· Standaard Boekhandel

· Kinepolis

· Fun

· stad Oostende

INFO

Toerisme Oostende vzw - Monacoplein 2 - 8400 Oostende T. 059/ 70.11 .99 - F. 059/70.34.77
E-mail: info@visitoostende.be
www.visitoostende.be