Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 28 april 2011

Feike Boschma heeft eigen website op eenlevenlangtheater.nl

Ter ere van zijn 90e verjaardag heeft poppenspeler Feike Boschma vandaag een eigen website gekregen op www.eenlevenlangtheater.nl. De website is een uitgebreide en virtuele biografie van Boschma, die wordt gezien als een van de belangrijkste vernieuwer van het Nederlandse poppenspel. Aan de hand van veel (jeugd)foto's, videofragmenten en anekdotes van vakgenoten wordt de carrière van deze theaterman in beeld gebracht. Op de online eregalerij eenlevenlangtheater.nl van Theater Instituut Nederland (TIN) zijn al 22 portretten van theatergrootheden verschenen waaronder die van Ramses Shaffy, Hans van Manen en Ellen Vogel.

Feike Boschma

Feike Boschma (IJsbrechtum, 1921) ontwikkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn marionettenspel en debuteerde in 1947 als poppenspeler bij Wim Sonneveld. In de jaren daarna groeide hij uit tot een belangrijke vernieuwer van het Nederlandse poppenspel die vele theatermakers geïnspireerd heeft. Bijzonder is dat Boschma niet met tekst werkt en dat hij geen traditionele handpoppen of marionetten gebruikt. Zijn poppen bestaan uit transparante en lichte lappen textiel, die hij met houtjes en draadjes zo laat bewegen dat ze de illusie van een personage oproepen.

Op de website van Feike Boschma is veel aandacht voor zijn voorstellingen, waarvan foto's en videofragmenten te zien zijn. In een radio-interview vertelt Boschma over zijn manier van werken. Bijzonder zijn ook de vele foto's en anekdotes uit Boschma's jeugd als enige zoon in een Fries boerengezin.

"Ik vind het zeer eervol om een plekje te krijgen tussen al die grote theaterpersoonlijkheden. Wonderlijk!" - Feike Boschma

Eenlevenlangtheater.nl

Op eenlevenlangtheater.nl zijn inmiddels al meer dan twintig grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden vereeuwigd waaronder ook Conny Stuart, Johnny Kraaijkamp Sr. en Ellen Vogel. In 2011 volgen er nog websites ter ere van Ritsaert ten Cate en Toer van Schaijk. Het TIN werkt bij eenlevenlangtheater.nl samen met Interakt. VandenEnde Foundation maakt het project financieel mogelijk.



Ingezonden persbericht