Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TEAM BOSKALIS 2011 BARST VAN TALENT EN ERVARING

Papendrecht, 28 april 2011

Het Team Boskalis 2011 bestaande uit vier F18-catamaranduo's barst van talent en ervaring. Zo bundelt oud-olympiër Pim Nieuwenhuis (Enkhuizen, 34) zijn krachten met Ferdinand van West (Bloemendaal, 24), tweevoudig winnaar van WK-brons in de F18-catamaranklasse. De ervaring van de gehele ploeg is een combinatie van zeilen op het hoogste niveau in de 49er en F18.

'Het is altijd weer een hele tour om de juiste mensen bij elkaar te krijgen, maar het is gelukt", aldus teamleider Gunnar Larsen (Scheveningen, 35). 'Ik denk dat we het best samengestelde Team Boskalis ooit hebben. Jammer dat er dit jaar geen vrouw in zit, maar dat loopt zoals het loopt."

Nieuwenhuis & Van West

'We hebben Pim Nieuwenhuis en Ferdinand van West. Pim haalde in 2008 een vijfde plek bij de Olympische Spelen. Ferdinand werd vorig jaar bijna wereldkampioen in de F18, maar eindigde uiteindelijk toch als derde." Nieuwenhuis verzamelde samen met zijn toenmalige stuurman Mitch Booth meerdere medailles bij de diverse ISAF World Cups. In 2007 wonnen ze brons bij het WK Tornado en zilver bij het WK F18. Nadat de Tornado-klasse haar olympische status verloor, was het duo ondermeer actief in de Extreme 40. Nieuwenhuis vervolgde zijn olympische carrière als stuurman op de 49er met Van West in de draad. Nu keert dit tweetal samen terug in de F18. Van West maakt al langer deel uit van Team Boskalis. Hij wist met zijn voormalige stuurman Hugh Styles (GBR) veel prijzen in de wacht te slepen, waaronder twee bronzen plakken bij het WK F18.

Jorden Veenman & Frank de Waard

'Dan hebben we Frank en Jorden als de jonge honden", vervolgt Larsen. 'Tijdens de twee weekends dat ze bij Muiderzand wedstrijden hebben gevaren, hebben ze hun potentie laten zien. We verwachten veel van hen qua groei." Voor Jorden Veenman (Rotterdam, 26) wordt dit het vijfde seizoen in de F18, maar het eerste met Frank de Waard (Barendrecht, 22). Veenman draaide de afgelopen jaren mee in de Nederlandse F18-top en De Waard maakte drie jaar geleden de overstap van tophockey.

Larsen & Frank

Larsen over zijn eigen bemanning: 'Ik vaar met Sam Frank en hij is net afgestudeerd aan de KLM Luchtvaartschool en aangenomen als piloot. Hij is een voormalig 49er-zeiler. Ikzelf ben inmiddels een beetje de nestor van het team en de teamleider." Larsen begeleidde eerst Stefan Dubbeldam naar de top vijf van de wereld. Vervolgens zeilde hij een seizoen met wereldtopper Jeroen van Leeuwen, met wie hij ondermeer het Internationale Nacra Kampioenschap 2010 won. Nu neemt hij Sam Frank (Rotterdam, 20) onder zijn hoede. Frank was al vroeg een belofte in de catamaransport. Hij werd driemaal Nederlands jeugdkampioen in de Hobie 16 met spi. Bij de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen eindigde hij op de vijfde plaats in de multihull. Daarna ging hij verder in de 29er en uiteindelijk in de olympische 49er. En nu keert hij dus terug naar zijn roots.

Jamie Leitner & Adam Beattie

De Australiërs Jamie Leitner en Adam Beattie vormen de internationale tak van Team Boskalis. Larsen: 'Onze Australische zeilers Jamie Leitner en Adam Beattie zijn net afgelopen week geland. Zij mogen negentig dagen in Europa blijven en daarbinnen willen ze zoveel mogelijk wedstrijden varen." Het duo vaart al langer samen, zo ook deze winter Down Under. Zij genieten dus het voordeel van wedstrijdritme.

Verwachting

Over de verwachting voor 2011 zegt Larsen: 'Bij het eerste F18 klassenevenement in Muiderzand finishten we met twee boten bij de top vier. Nederland staat bekend als hoogwaardig F18 catamaranland, dus ik verwacht dat we bij grote internationale evenementen gaan meestrijden om de podiumplekken." Te beginnen met Eurocat in het Franse Carnac, dat aanstaande vrijdag van start gaat en tot en met 1 mei duurt. Voor meer informatie over deze eerste, internationale krachtmeting van 2011, klik hier.

'Ik denk dat we tevreden kunnen zijn op het moment dat we in Carnac drie teams bij de eerste vijftien hebben. Het is vroeg in het jaar. We beginnen in maart met trainen en om anderhalve maand later al op topniveau te zijn, zou niet goed zijn voor de spanningsboog in het seizoen. Onze top moet op Texel en bij het WK F18 liggen. Dat is waar we naartoe werken en waar we willen pieken."

Het team is te volgen via www.teamboskalis.com, Twitter en Facebook.

Twitter:

Twitter.com/TeamBoskalis_1 (Nieuwenhuis &

Van West)
Twitter.com/TeamBoskalis_2 (Leitner & Beattie)
Twitter.com/TeamBoskalis_3 (Veenman & De Waard)
Twitter.com/TeamBoskalis_4 (Larsen & Frank)

Over Boskalis

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. is een toonaangevende internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Wij leveren wereldwijd creatieve en innovatieve totaaloplossingen voor infrastructurele uitdagingen in maritieme gebieden, kuststreken en rivierdelta's met ondermeer de aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met de activiteiten van SMIT leveren wij een breed spectrum aan maritieme diensten en hebben daarnaast strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in de offshore dienstverlening (Lamnalco). Wij hebben belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten, beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 1.000 units en zijn actief in circa 65 landen, verspreid over zes continenten. Boskalis heeft inclusief haar aandeel in partnerships circa 14.000 medewerkers in dienst. In 2010 vierde Boskalis haar 100-jarig bestaan.

Voor meer informatie over Team Boskalis, zie http://www.teamboskalis.com/.

/// Einde bericht