Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de Raadsfora

Op maandag 11 april 2011 vergaderde de Raadsfora. U leest een kort verslag.

Forum 1:

* Verordening Leerlingenvervoer

Het college stelt de raad voor om een nieuwe Verordening Leerlingenvervoer vast te stellen. De verordening regelt het vervoer en de bekostiging daarvan voor die leerlingen die niet naar school gaan in hun eigen buurt of wijk. Het college stelt daarnaast technische aanpassingen voor om het recht op leerlingenvervoer voor leerlingen van ouders met sociaal/ psychologische problemen anders te regelen (eerst worden ouders zelf verantwoordelijk voor het vervoer). Ook wil het college de indicatiestelling niet meer bij school, maar bij externe deskundigen neerleggen en wil het college de mogelijkheid hebben in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld ernstige overlast door het kind) het vervoeren van leerlingen te kunnen weigeren.

Het forum adviseerde de raad de verordening vast te stellen, al waren er bij diverse fracties nog wel bedenkingen vooral tegen het anders regelen van het recht op vervoer voor kinderen van ouders met sociaal/ psychologische problemen. Het college beloofde in ieder geval nog wel een goede evaluatie na verloop van tijd.

Forum 2:

* Financiële stukken Stichting OPOCK

De Stichting OPOCK is het bestuur dat verantwoordelijk is voor het openbaar onderwijs in Capelle en in Krimpen. De financiële stukken van de stichting moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De stukken laten echter grote financiële tekorten zien. In het forum kwam aan de orde dat de gemeenteraad zich daarom grote zorgen maakt. Ook heeft de gemeenteraad duidelijk ongenoegen geuit richting het bestuur van OPOCK over het laten ontstaan van de tekorten en het feit dat daardoor de stukken zo laat aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Enkele fracties vinden dat het bestuur van OPOCK moet opstappen. Zij vroegen het college aan te geven wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Het forum adviseerde de raad, nu er een financieel herstelplan van het stichtingsbestuur ligt, de financiële stukken wel goed te keuren, maar ook het college op te dragen het bestuur strak te monitoren.

Forum 3:

* Toezeggingen en besluitenlijsten

Allereerst vond afstemming met het college plaats over toezeggingen die het college in het verleden aan de raad heeft gedaan. Welke toezeggingen kunnen als afgedaan worden beschouwd en wat is de stand van zaken ten aanzien van andere toezeggingen.


* Insprekers niet geagendeerde onderwerpen

Er waren geen inwoners die gebruik maakte om in te spreken over onderwerpen die niet waren geagendeerd in de fora.


* Rondvraag

*

Bij de rondvraag werden door raadsleden vragen aan het college gesteld over:
- Het meedoen van het UWV aan het Capelse Werkplein: college meldt dat het UWV mee doet;
- Dierentoezicht door de BOA's (Buitengewone OpsporingsAmbtenaren): college geeft de raad maandelijks een overzicht van de meldingen;
- Fietsen tussen Rivium/ Fascinatio en Kralingen i.v.m. reconstructiewerkzaamheden: college overlegt met gemeente Rotterdam over de gewenste maatregelen.

Forum 4:

* Bouwplan 23 woningen aan de Merellaan

Het college stelt aan de gemeenteraad voor medewerking te verlenen aan de bouw van 23 woningen aan de Merellaan. Het bouwplan past op dit moment niet binnen de regels van het bestemmingsplan en het college zou, vooruitlopende op een bestemmingsplanwijziging, een vergunning voor de bouw willen verlenen. Het forum adviseerde de raad in stemmen met het voorstel van het college. Het college zegde het forum nog wel een nader overzicht toe van de exploitatielasten van het bouwproject, omdat die lasten voor de gemeente negatief zijn.

Forum 5:

* Nota Grondbeleid 2011

Met de Nota Grondbeleid kan de gemeenteraad actief sturen bij ruimtelijke ontwikkelingen, zodat de gronden in de gemeente efficiënt gebruikt worden. In het verleden is afgesproken dat de nota na verloop van tijd wordt herzien. Daarom werd nu aan het forum een nieuwe nota voorgelegd. De nieuwe nota houdt rekening met de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening die een paar jaar geleden is ingevoerd. Het forum adviseerde de raad nog eens nadrukkelijk te kijken naar de doelstelling van de nota: op welke wijze moet het genereren van financiële middelen doelstelling zijn van gemeentelijk grondbeleid? Niet alle fracties konden aan het einde van het forum een advies geven aan de raad. Zij wilden het onderwerp nog bespreken met in hun fractieberaad. Wel kan de nota worden geagendeerd voor de raadsvergadering van 9 mei.

Meer informatie over de raadsfora en genoemde agendapunten vindt u op onderstaande pagina's. U kunt de vergaderingen van de Fora ook beluisteren en de besluitenlijsten lezen.