Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 28 april 2011

'De Duivenwagen' Friesebrug wordt weer compleet

Het kunstwerk 'De Duivenwagen' van Marte Röling dat op de Friesebrug staat, wordt weer compleet. Hiertoe heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Op twee duiven na zijn alle duiven vanmorgen verwijderd voor een check-up en restauratie. Kunstenares Marte Röling was persoonlijk aanwezig en stak zelf ook een handje toe.

Met de komst van de nieuwe Friesebrug, die in september 2009 officieel geopend is, werd Alkmaar ook een kunstwerk rijker: 'De Duivenwagen' van kunstenares Marte Röling. Een uniek kunstwerk van een gevierd kunstenares, waar Alkmaar trots op mag zijn! Het kunstwerk is echter vernield door vandalen. De gemeente Alkmaar heeft aangifte van vandalisme gedaan bij de politie. Het college wil het er niet bij laten en wil 'De Duivenwagen' weer in ere herstellen.

Wethouder Jan Nagengast (Verkeer & Vervoer): 'Buitengewoon triest dat het kunstwerk op de Friesebrug, waar we als Alkmaarders zo trots op kunnen zijn, vernield is. Het kost veel geld, maar we zijn van mening dat we een dergelijk kunstobject niet moeten laten verloederen. We moeten zuinig zijn op onze kunst.'

Schade

Vanmorgen zijn alle duiven op twee na verwijderd van de Friesebrug. Bekeken wordt welke duiven nog gerepareerd kunnen worden. De niet beschadigde duiven worden gelijktijdig weer even 'opgefrist' zodat de duivenfamilie weer mooi en compleet is.

Zicht op 'De Duivenwagen'

Naar verwachting worden de duiven in augustus weer op de Friesebrug geplaatst. Dan is het kunstwerk weer compleet en in ere hersteld. De gemeente ziet erop toe dat het kunstwerk nu ongeschonden blijft. Het feit dat de brug is voorzien van bedienings- en bewakingscamera's zorgt daar voor.




Gemeente Alkmaar