Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO PRESENTEERT PROGRAMMERING seizoen 2011-2012

Groningen april 2011 - Donderdag 28 april aanstaande presenteert het Noord Nederlands Orkest (NNO) zijn nieuwe programmering voor seizoen 2011-2012. Het NNO zet zich al jaren in om vernieuwend, avontuurlijk, onderscheidend, uitdagend, verfrissend en verrassend te zijn. Dit zijn de kaders voor onze programmering en het artistieke beleid. We creëren programma's waarin we werken samenbrengen die er toe doen, waarvan wij vinden dat ze gehoord worden.

Wij zijn trots op wat een visitatiecommissie, die eind 2010 alle orkesten in Nederland kritisch bekeek, over ons schreef: ''Het NNO verzorgt een groot aantal artistieke interessante premières in Nederland.(...)De commissie heeft waardering voor het veelzijdige artistieke beleid van het NNO. Het NNO heeft ruimte voor experimenten in de programmering en heeft hiermee een ander publiek weten te bereiken. Ook ziet de commissie dat het NNO ondernemend is in het brengen van artistieke vernieuwing, wat als positief wordt gekwalificeerd.’’

NIEUWE CHEF-DIRIGENT
Stefan Asbury is de opvolger van Michel Tabachnik als chef-dirigent van het NNO. Tabachnik zal het NNO als honorair dirigent enkele weken per jaar blijven dirigeren. Asbury is een bijzondere dirigent en een groot interpreet en orkesttrainer. Een dirigent waar wij en u naar uit mogen kijken. Dat deze dirigent, die de grootste orkesten in de wereld dirigeert, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Gewandhausorkest Leipzig, het London Symphony Orchestra, het Los Angeles Philharmonic en het Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks voor het NNO kiest, wil wel iets zeggen.

WAT KUNT U VAN HET NNO VERWACHTEN?
Uiteraard ons hedendaagse componistenfestival. Dit jaar is het de beurt aan Steve Reich, in een festival dat 'soundsofmusic festival' zal heten. Na de interpretatiefestivals over de uitvoeringspraktijk van Beethoven en Mozart, staat dit jaar Schubert centraal. Daarnaast hebben we weer bijzondere werken weten te combineren zoals de première van het Stabat Mater van Arvo Pärt in combinatie met Wagner en Prokofjev. Steve Vai schreef speciaal voor het NNO een werk dat wordt gecombineerd met Stravinsky's Petrouchka en Rachmaninovs Derde pianoconcert. Ook van Vai's leermeester Frank Zappa spelen we een première in combinatie met Bernstein, Barber en de Harry Potter suite. Maar ook meesterwerken zoals Mahlers Vijfde symfonie, Prokovjevs Vijfde symfonie en Romeo en Julia, Rimski- Korsakovs Scheherazade en Tsjaikovsky's Zesde symfonie staan op de lessenaar.

Het komende seizoen dirigeren naast Stefan Asbury onder andere Michel Tabachnik, Michael Jurowski, Stefan Vladar en Richard Bonynge het orkest. De solisten die we hebben uitgenodigd zijn stuk voor stuk internationale wereldsterren, wat te denken van Simone Lamsma, Nelly Miricioiù, Hannes Minnaar, Adrian Eröd en Arthur Jussen.

Het seizoen openen we met een hommage aan The Beatles. Het NNO begeleidt dit seizoen de Reisopera in La Traviata en komend jaar verwachten wij weer 18.000 leerlingen van groep zes, zeven en acht die naar ons educatieproject komen kijken en luisteren die we samen met de PeerGroup zullen maken. Verder een reprise van ons succesvolle Armin van Buuren project.

Het NNO zet zich uiteraard in voor talentontwikkeling en is een samenwerking aangegaan met het Conservatorium van Amsterdam, Den Haag en de Jorma Panula Stichting om jonge dirigenten een kans te geven met een toporkest te werken. Evenzo werkt het NNO samen met dansgezelschap 'Club Guy & Roni' in het project MOVE IT!, waarbij vijftig leerlingen van de middelbare school een dansvoorstelling zullen geven op Petrouchka van Stravinsky.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland, zoals in 2007 in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens het 64e Festival Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld re beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren divers e CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van h et orkest. Vanaf seizoen 2011-2012 is Stefan Asbury de nieuwe chef-dirigent van het NNO

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.