Ingezonden persbericht


Persbericht 28 april 2011

Eerste spant restaurant De Cantine geplaatst

Lelystad - Op donderdag 28 april hebben wethouder Job Fackeldey en Nieuw Land directeur Arjan Agema het eerste spant van restaurant De Cantine geplaatst. Medio juli 2011 zal het restaurant openen. Veel Lelystedelingen zullen het restaurant herkennen als Stake 5. Restaurant De Cantine wordt een getrouwe replica van de kantine, zoals die jarenlang beeldbepalend is geweest op het Werkeiland Lelystad.

De kantine was een van de oudste gebouwen van Lelystad. Het werd gebruikt als eetgelegenheid voor de arbeiders die vanaf begin jaren 50 betrokken waren bij de bouw van de dijk voor Oostelijk Flevoland. Zij woonden in barakken op het Werkeiland en maakten gebruik van de kantine voor hun maaltijden, maar volgden daar ook kerkdiensten en allerlei culturele activiteiten. Jarenlang werd de kantine, nadat Oostelijk Flevoland was drooggelegd, gebruikt als restaurant. Uitbaters Hans en Yvonne Bakker maakten er een plek van waar een grote groep vaste klanten graag kwam voor, met name, de uitstekende biefstuk.

Vanwege de herinrichting van het Werkeiland moest de kantine in 2008 gesloopt worden. Een cultuurhistorisch waardeonderzoek gaf aan dat het belangrijk was dit monument te bewaren en elders weer op te bouwen. In overleg tussen de gemeente Lelystad, de uitbaters van Stake 5 en de directie van Nieuw Land werd besloten de kantine bij het museumcomplex te herbouwen en zijn oude functie als ontmoetingsplek en restaurant weer terug te geven.

Op basis van de originele tekeningen, die in het archief van Nieuw Land bewaard zijn gebleven, heeft architectenbureau Atelier Dutch uit Almere nieuwe bestekken gemaakt voor de herbouw. Bouwbedrijf Loosman uit Swifterbant is nu begonnen met de bouw van restaurant De Cantine. Grontmij Vastgoedmanagement zorgt voor de bouwbegeleiding. Er zal zo veel mogelijk vanuit het origineel worden gebouwd, maar natuurlijk zullen de huidige eisen qua veiligheid en duurzaamheid worden nageleefd. De inrichting van restaurant De Cantine zal geënt zijn op de originele inrichting uit de jaren 50, zonder concessies te doen aan het comfort.

Naar verwachting zal medio juli 2011 de bezoeker welkom worden geheten door Hans en Yvonne Bakker om tijdens een bezoek aan Nieuw Land in restaurant De Cantine koffie te komen drinken of te lunchen. Buiten de openingstijden van het museum kunnen bezoekers in restaurant De Cantine ook terecht voor een borrel of een diner. Restaurant De Cantine is ideaal voor groepen en partijen. Het toneel biedt de mogelijkheid voor allerlei culturele activiteiten, zoals presentaties en lezingen. Het restaurant krijgt aan de boulevardkant een terras met uitzicht over het Markermeer.