Technische Universiteit Delft

Beste spaghettibrug draagt 68 maal het eigen gewicht

De beste Spaghettibrug van Nederland draagt 68 keer het eigen gewicht. De brug, gebouwd door de studenten van team De lijm is rond, heeft vandaag de Spaghettibruggenwedstrijd bij de TU Delft gewonnen. De wedstrijd werd georganiseerd door Het Gezelschap "Practische Studie", de studievereniging van studenten Civiele techniek aan de TU Delft.

Gebouwd op inzicht
De wedstrijddag begon met 25 enthousiaste studententeams die van tevoren niet wisten wat de bouwopdracht zou worden. Hun uitdaging was dit jaar een brug te bouwen die schuin naar boven liep. Binnen drie uur moest elk team een zo licht mogelijke brug bouwen die 4 kilo kon houden. Sommige teams hadden een laptop meegenomen en gingen hun ontwerpen uitrekenen, andere teams vertrouwden op hun gevoel en gingen snel aan de slag. Team De lijm is rond won. De studenten verklaarden vooral op inzicht te hebben geconstrueerd en veel aandacht aan de uitwerking te hebben besteed. Het team bestond uit Timo de Goede, Jeroen Loijen, Guido Bongers, Frank Walhout en Paul van den Noort.

Het uitwringen van een spaghettibrug
's middags waren de bruggen die bedrijven en studenten vooraf hadden geconstrueerd aan de beurt. Zij hadden van tevoren een uitdagende opdracht gekregen en moesten maar liefst een meter overspannen met spaghetti en een brugdek van lasagnebladen.. De winnende brug werd gebouwd door ingenieursbureau Lievense. Met een kleine kilo spaghetti (928.3 gram) werd maar liefst 63.1 kilo belasting gedragen, bijna 68 keer het eigen gewicht dus. Andere jaren werden er zelfs resultaten van 200 keer het eigen gewicht behaald, maar omdat dit jaar een uitzonderlijk moeilijke opdracht was, werd dit resultaat niet behaald. De moeilijkheid zat hem vooral in de belasting op torsie, dat wil zeggen: de brug moest een beweging aankunnen alsof er een handdoek werd uitgeknepen. Ook de jury liet weten dat deze opdracht de ingenieurs uitdaagde om een echt 3D ontwerp te maken, terwijl je op papier vooral in 2D tekent en rekent.

Verder maakte wederom studententeam "De Lijm is Rond" indruk door de beste studentenbrug te bouwen. Zij krijgen bovenop de teambouwprijs prijs van 300 euro een prijs 1000 euro. Hun brug kon 43 keer het eigen gewicht dragen.

Pech
Erg interessant was de analyse van de juryleden die live commentaar gaven op de high-speed camerabeelden Niet eerder was tijdens de wedstrijd zo goed te zien waar het mis ging met de brug. Vaak was pech een belangrijke factor: een spaghettisliert waar een luchtbelletje in zat, of een schouder van degene die de gewichten op moest leggen was soms al genoeg om een brug te doen bezwijken.

Mooiste brug
De prijs voor de mooiste brug ging naar team Bruggenbouwkunde.

Meer informatie:
De website van de wedstrijd: spaghetti.tudelft.nl
Foto's 2010: http://www.spaghetti.tudelft.nl/index.php?pageid=14