KNHS

Nederlandse springruiters kennen sterke ouverture in WB finale 28 april 2011


LEIPZIG (KNHS) - Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce New Orleans en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met BMC van Grunsven Simon zijn in het eerste onderdeel van de wereldbeker finale, die in het Duitse Leipzig wordt verreden, ijzersterk van start gegaan. Schröder neemt de vierde plek in en Dubbeldam staat zevende. De eerste drie plekken in het tussenklassement worden ingenomen door drie Duitsers, die de volgende rangorde hebben ingenomen: Marco Kutscher staat met Cash eerste, gevolgd door Marcus Ehning met Sabrina, terwijl Christian Ahlmann met Taloubet Z derde staat.

"Het klinkt misschien vreemd, maar volgens mij heeft Gerco Schröder het kortste rondje van allen gereden. Dat hij niet heeft gewonnen wordt veroorzaakt door het iets lage grondtempo van de schimmel. Maar niemand reed scherper, draaide korter en maakte minder meters dan Schröder!", aldus een tevreden bondscoach Rob Ehrens. Onderwijl knikte Gerco instemmend. "Mij rit liep vanaf het eerste moment heel goed. Er zaten in dit parcours een aantal mogelijkheden om door minder meters te maken tijd te winnen, en daar heb ik inderdaad optimaal gebruik van gemaakt. Met mijn paard New Orleans moet ik dat ook wel, want hij mist net even de snelheid. Als er in dit parcours vele lange lijnen hadden gezeten was ik nooit zo hoog geëindigd. Kijk maar naar de rit van Jeroen. Hij nam in een paar gevallen een duidelijk langere weg en was uiteindelijk bijna een seconde langer onderweg. Waar het om gaat is dat je als ruiter je paard optimaal kent en weet wat hij heel goed kan. Dat is in ons geval foutloos springen en heel kort wenden", aldus Schröder.

Jeroen Dubbeldam viel zijn streekgenoot bij. "Als ik Simon in het begin van het parcours snel laat gaan dan wordt hij hectisch en dus zit ik gedurende de gehele rit 'ho' te roepen. Vandaar dat ik zo af en toe in het parcours even de rust terug probeer te brengen. Ondanks dat heb ik toch de zevende tijd, want mijn paard is van nature snel. Dus als ik even gas terugneem gaan we nog best hard. Maar net als Gerco het vertelde, je moet je paard kennen en ik weet dat ik mijn uiterste best dien te doen om de rust te bewaren. Achteraf gezien liep de wedstrijd voor mij zoals ik hem van te voren had gepland", aldus Dubbeldam.

De derde Nederlander in deze wereldbeker finale, Harrie Smolders (Hooge Mierde) bracht Regina Z aan de start en hij staat na de eerste wedstrijd op de 28ste plaats. "We begonnen goed, maar op de eerste dubbelsprong deed mijn paard net een beetje te veel haar best, waardoor we niet mooi zouden uitkomen bij de volgende dubbelsprong. Ik maakte - achteraf gezien - misschien een iets te abrupte ophouding en dan gaat Regina achterom kijken en wordt ze kribbig. Dan is de rust verdwenen en daardoor kregen we twee fouten. Toch is er nog weinig verloren en gaan we morgen rustig verder. Wat dat betreft ben ik net als Regina, even achterom kijken en dan de blik weer voorruit!", aldus Smolders.

De drie Nederlandse ruiters en bondscoach Rob Ehrens waren het er over eens dat Frank Rothenberger een niet overdreven zwaar parcours had neergezet, waarin er diverse mogelijkheden lagen om de lijn tussen start en finish in meters gezien te bekorten. Daardoor was het weer eens echte Speed and Handiness wedstrijd over een Tabel A parcours. Te veel en te vaak werd er in het verleden als openingswedstrijd een parcours neergezet waarin geen enkele mogelijkheid aanwezig was om tijd te winnen. Daarnaast was het niet lomp gebouwd, maar lijkt de bodem zwaarder dan verwacht.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.engarde.de

Uitslag Rolex FEI World Cup, 1e kwalificatie:


1) Marco Kutscher (Dui) - Cash - 0 / 63.55

2) Marcus Ehning (Dui) - Sabrina - 0 / 63.79
3) Christian Ahlmann (Dui0 - Taloubet Z (Galoubet A x Polydor) - 0 / 64.03

4) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans - 0 / 65.12
5) Margie Engle (USA) - Indigo (v. Indoctro) - 0 / 65.62 7) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr. Blue x Polydox) - 0 / 66.34
18) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Regina Z - 8 / 75.41

Uitslag springen 1.40m:


1) Franz-Josef Dahlmann (Dui) - Lifou - 0 / 58.95
2) Mynou Diederichsmeier (Dui) - Surprise - 0 / 59.51
3) Markus Renzel (Dui) - Chico - 0 / 61.21

4) Gerco Schröder - Eurocommerce Vicky Gold (Andiamo x Lux) - 0 / 61.96
6) Harrie Smolders - Warrior (v. Tangelo van de Zuuthoeve) - 0 / 63.18