Politie Groningen

Koninginnenacht en dag groots gevierd

Maatregelen voor gezelligheid én veiligheid

Groningen , 27-04-2011 o Koninginnedag wordt ook dit jaar weer groots en uitbundig gevierd Groningen. Koninginnenacht (29 april) is wellicht de drukste avond en nacht in het jaar in het horecagebied van de binnenstad. Op Koninginnedag (30 april) bezoeken veel mensen de vrijmarkt aan de singels en in de namiddag en avond trekt de (binnen)stad weer veel uitgaanspubliek. Net als voorgaande jaren willen we van koninginnenacht en -dag weer een geweldig feest maken waarbij er rekening met elkaar gehouden wordt. Daarvoor zijn een aantal maatregelen nodig die ervoor zorgen dat het gezellig èn veilig blijft.

Bepaalde straten afgesloten

In verband met de verwachte drukte op koninginnenacht en dag kunnen een aantal straten worden afgesloten. Zo worden bepaalde straten als het te druk wordt voor het publiek afgesloten. Dit gaat om de rechtstreekse doorgang tussen de Grote Markt en Poelestraat en de kruising tussen de Zwanestraat en de Kromme Elleboog. Dit betekent dat publiek vanaf het moment van afsluiting niet meer rechtstreeks van de ene in de andere straat kan komen. Om te zorgen voor een goede doorstroming worden er alternatieve looproutes aangeboden. Deze staan op borden aangegeven die worden geplaatst bij de afsluitingen. Op bijgaande kaart staan de afzettingen en alternatieve looproutes aangegeven. Bezoekers van de binnenstad wordt geadviseerd om de borden goed in de gaten te houden.

Alcohol en glas

Tijdens Koninginnenacht- en dag is de verkoop van alcohol in glas en blik vanaf vrijdag 29 april 21.00 uur tot zondag 1 mei 06.00 uur verboden. Dit geldt voor horecabedrijven, slijterijen en winkels binnen de diepenring. Op terrassen en bij buitentaps mag alleen in plastic geschonken worden. Getapte glazen in horaca-inrichtingen mogen niet mee naar buiten worden genomen. Bezoekers worden verzocht geen alcoholische dranken mee te nemen van huis. Meegenomen glas belandt vaak op straat met alle vervelende gevolgen van dien.

Fietsen

Fietsen en bromfietsen mogen vanaf vrijdag 29 april 18.00 uur tot en met zondag 1 mei 06.00 uur niet buiten de daartoe bestemde rekken geplaatst worden in de Poelestraat, Peperstraat, Grote Kromme Elleboog, Kleine Kromme Elleboog, Uurwerkersgang en Turftorenstraat. Fout geparkeerde fietsen worden verwijderd. Dit is nodig om het aangewezen gebied voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance bereikbaar te houden. De fietsen kunnen in de extra geplaatste fietsrekken op meerdere plekken in de binnenstad geplaatst worden. Deze extra plekken bij de Kreupelstraat achter Martinitoren en achter de Harmonie, ingang Uurwerkersgang, worden met borden aangegeven.

Overige verkeersmaatregelen

Op 29 april vanaf 19.00 uur en 30 april vanaf 11.00 uur is het gebied rondom de Grote Markt, Vismarkt en Ellebogenbuurt afgesloten voor alle verkeer. Alternatieve routes kunt u vinden op de website van de gemeente Groningen (www.gemeente.groningen.nl). Op Koninginnedag zijn tussen 07.00 en 18.00 uur, de Museumstraat, Kleine- en Hoge der A, de Praediniussingel, de Ubbo Emmiussingel en de Oude Kijk in t Jatstraat in verband met de Oranje Vrijmarkt afgesloten voor alle verkeer.

Pauze-uur

Net als in voorgaande jaren wordt op Koninginnedag (30 april) tussen 18.00 uur en 19.00 uur een pauze in de programmering ingelast. Deze pauze is bedoeld als een natuurlijk rustpunt tussen de middag en de avond. Er wordt wel gewoon getapt bij de buitentaps maar de (muziek)programmering heeft even een uurtje pauze. De festiviteiten gaan daarna weer normaal door.

Snelrecht

Om ervoor te zorgen dat koninginnenacht en -dag veilig en gezellig blijven, geldt er voor de periode van vrijdag 29 april 18.00 uur tot zondag 1 mei 08.00 uur snelrecht. Dat betekent dat personen die worden aangehouden in verband met geweld of vernielingen, onmiddellijk een vervolgingsbeslissing wordt uitgereikt. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan geweld en agressie tegen overheidspersoneel, hulpverleners en andere mensen met een publieke taak. Doel is om duidelijk te maken dat tijdens de viering van evenementen zoals Koninginnedag, normoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft.

Maatregelen 29 op 30 april

Op Google Maps is een overzichtelijke kaart te vinden van alle maatregelen en looproutes.

Informatie over alle festiviteiten rondom Koninginnenacht- en dag staat op de website van de Oranjevereniging Groningen
(www.oranjegroningen.nl)