Kamer van Koophandel

Eerste certificatie voor Brabantse centrummanager

dinsdag 26 april 2011

Marlène Drouen is de eerste gecertificeerde centrummanager van Nederland. Drouen werkt sinds april 2010 als centrummanager in Helmond. De Erkenningsregeling voor park-, centrum- en winkelgebiedmanagers (EPCW) is opgezet als kwaliteitskeurmerk voor gebiedsmanagers.

Als dochter van Thieu de Wit, de eerste centrummanager van Helmond en grondlegger voor de reclameheffing als financieringsinstrument voor centrummanagement, kreeg Marlène Drouen het vak min of meer met de paplepel ingegoten. Drouen beoefent het vak sinds 2006, eerst als rechterhand van centrummanager Peter Tielemans. Later, in april 2010 volgde ze Tielemans op als centrummanager. Daarmee is ze na de Wit en Tielemans de derde centrummanager van Helmond. Op 28 april krijgt ze tijdens een feestelijke bijeenkomst in Brasserie-Hotel St. Lambert te Helmond, het certificaat officieel uitgereikt.

Onbeschermd beroep

Centrummanagement is een vak, speelt zich af op het snijvlak van publieke en private belangen en ambities, kenmerkt zich door structurele samenwerking, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en commitment. Dit vraagt nogal wat van de centrummanager. Hij / zij fungeert als spil tussen alle samenwerkende partijen in het centrum (detaillisten, horeca, dienstverleners, gemeente en vastgoedeigenaren), enthousiasmeert en stimuleert, coördineert activiteiten en is aanspreekpunt voor de ondernemers in het centrum.

Een beroepsopleiding en kwaliteitskeurmerk voor centrummanagers ontbraken tot voor kort. De recent opgezette Leergang Gebiedsmanagement van de Erasmus Universiteit Rotterdam vult die lacune. 'De leergang is erop gericht managers in winkelgebieden en op bedrijventerreinen meer kwaliteit te geven', zegt Dick van Doleweerd van Stichting Collectief Ondernemerschap in retail (SCORe), een van de initiatiefnemers. 'We hebben daarom ook een certificering voor centrummanagers en parkmanagers opgezet. Die is er voornamelijk op gericht om kwaliteit te waarborgen en tot een registratie van gecertificeerde managers te komen.' Het register biedt daarmee zowel gemeenten als ondernemers meer kwaliteitsgaranties bij het aantrekken van gebiedsmanagers.

Betrokkenheid Kvk Brabant

De Kamer van Koophandel Brabant is zowel bij de leergang als de certificering betrokken vanuit het programma Centrummanagement Brabant. Voor dit vierjarig programma heeft de KvK 1 miljoen euro uitgetrokken om initiatieven in Brabant te ondersteunen en verder te professionaliseren. Vanuit het programma is tot nu toe 300.000 euro subsidie verstrekt aan initiatieven. De opgebouwde ervaringen en expertise worden inmiddels landelijk gewaardeerd en toegepast. Dit heeft onder meer geleid tot een herziene uitgave van het landelijk Handboek Centrummanagement; een coproductie van KvK Brabant en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Programmamanager Karin van Vliet: "Het programma loopt zeer goed, voorziet duidelijk in een behoefte in de regio en al 30 initiatieven maken er gebruik van. Marlène is een zeer betrokken en bevlogen centrummanager, altijd bezig om Helmond nog beter op de kaart te zetten en het centrum nog beter te laten functioneren. Wij zijn bijzonder trots dat de eerste uitreiking hier in Brabant, bij Marlène plaats vindt. Dubbel en dwars verdiend! Ze draagt actief haar steentje bij aan ons programma. Wij, maar ook collega-centrummanagers doen nooit te vergeefs een beroep op haar als het gaat om kennis delen en elkaar informeren."

Over de erkenningsregeling

De Erkenningsregeling Park-, centrum- en winkelgebiedmanagers is opgesteld in samenspraak met professionele partijen, waaronder de Erasmus Universiteit, het Centrum voor Certificatie, Stichting Collectief Ondernemerschap in retail (SCORe), Stichting Centrum voor Lokale OndernemersKringen CLOK, het ministerie EL&I en de Kamer van Koophandel Brabant. De certificering is 1 januari 2010 van start gegaan en in principe kan iedereen zich daarvoor inschrijven, ook zonder de Leergang Gebiedsmanagement te hebben gevolgd. Wel moet worden aangetoond dat men werkzaam is als gebiedsmanager en dat er aan een aantal kwalificaties wordt voldaan. Een toetsingscommissie beoordeelt dat.

Meer informatie via www.sepcw.nl.

Bron: KvK Brabant