Gemeente Lelystad

Eerste spant restaurant De Cantine geplaatst

Vrijdag 29 april 2011
Wethouder Jop Fackeldey en vier anderen plaatsen het eerste spant van restaurant De Cantine (Foto: Nieuw Land)

Wethouder Job Fackeldey en Nieuw Land-directeur Arjan Agema hebben donderdag 28 april 2011 het eerste spant van restaurant De Cantine geplaatst. Medio juli 2011 zal het restaurant bij museumcomplex Nieuw Land openen.

Getrouwe replica

Veel Lelystedelingen zullen het restaurant herkennen als Stake 5. Restaurant De Cantine wordt een getrouwe replica van de kantine, zoals die jarenlang beeldbepalend is geweest op het Werkeiland Lelystad.

Eetgelegenheid voor arbeiders

De kantine was een van de oudste gebouwen van Lelystad. Het werd gebruikt als eetgelegenheid voor de arbeiders die vanaf begin jaren '50 betrokken waren bij de bouw van de dijk voor Oostelijk Flevoland. Jarenlang werd de kantine, nadat Oostelijk Flevoland was drooggelegd, gebruikt als restaurant. Vanwege de herinrichting van het Werkeiland moest de kantine in 2008 gesloopt worden.

Monument

Een cultuurhistorisch waardeonderzoek gaf aan dat het belangrijk was dit monument te bewaren en elders weer op te bouwen. In overleg tussen de gemeente Lelystad, de uitbaters van Stake 5 en de directie van Nieuw Land werd besloten de kantine bij het museumcomplex te herbouwen en zijn oude functie als ontmoetingsplek en restaurant weer terug te geven.
Ja