Gemeente Lelystad

Dertien Koninklijke Onderscheidingen in Lelystad

Vrijdag 29 april 2011

Dertien Lelystedelingen hebben vrijdag 29 april 2011 een Koninklijke onderscheiding ontvangen als blijk van waardering voor hun inzet op maatschappelijk gebied. Burgemeester Margreet Horselenberg reikte de lintjes uit aan zeven heren en zes dames die bijzondere dingen hebben gedaan en vaak nog doen. Twee personen werden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau verheven en elf als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het Agora Theater.

Cement van samenleving

De dertien gedecoreerden hebben zich jarenlang vrijwillig en met veel enthousiasme ingezet voor totaal uiteenlopende interesses en onderdelen van de maatschappij: voor een club, vereniging, instantie, bestuur of voor mensen die hulp nodig hebben. Dit vrijwilligerswerk, al die vrijwilligers zijn het cement van onze stad en samenleving.

De gedecoreerden:


1. Rob Nijhof

De heer Nijhof is al 30 jaar lang betrokken bij de opbouw van Lelystad en is met zijn maatschappelijke betrokkenheid een ambassadeur van Lelystad en Flevoland. Hij was jarenlang lid van het bestuur van de Bedrijfskring Lelystad en voorzitter van de Kamer van Koophandel. In die jaren is hij van grote betekenis geweest voor het bedrijfsleven in Flevoland. Ook in Almere was de heer Nijhof actief, onder andere als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Stadspromotie Almere. Daarnaast is hij ambassadeur en lid van de Raad van Advies van stichting Flevolandschap; voorzitter van Heemschut (vereniging voor bescherming van cultuurmonumenten) en lid van het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland. Door de vele activiteiten en bijdragen aan verschillende organisaties heeft de heer Nijhof een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Flevoland en Lelystad.


2. Ria van Hagen-Sweers

Mevrouw van Hagen-Sweers is sinds 1976 vrijwilliger bij buurthuis De Krakeling in Lelystad. Zij begon met het geven van cursussen kleding maken en hielp bij het maken van de buurthuiskrant. Van 1980 tot 1986 had zij zitting in het Buurthuis Overleg van De Krakeling. Zestien jaar heeft zij gezorgd voor haar echtgenoot, die in 1987 ziek werd en in uiteindelijk in 2003 overleed. Ondanks het feit dat haar man de laatste negen jaar van zijn leven volledig afhankelijk was van de zorg van zijn echtgenote, is mevrouw Hagen-Sweers altijd als vrijwilliger bij buurthuis De Krakeling blijven werken. Zij heeft vele Lelystedelingen geleerd hoe zij zelf kleding kunnen maken en velen komen nog steeds bij haar terug voor advies. Zij liet en laat nooit afweten.


3. Harold Ong A Kwie

De heer Ong A Kwie, afkomstig uit Suriname en woonachtig in Lelystad, voert zijn werkzaamheden op vrijwillige basis voornamelijk uit in Amsterdam. Hij zet zich bijzonder getrouw in voor de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad en Flevoland. Zijn werkzaamheden bestaan uit het ondersteunen van verschillende dominees en het coördineren van huwelijke en begrafenissen. Ook assistentie bij en coördinatie van huisbezoeken en huisdiensten behoren tot zijn werkterrein, evenals het werk als hoofdcollectant en leider van de zaaldiensten en andere kerkelijke bijeenkomsten. De heer Ong A Kwie staat door zijn jarenlange verworven kennis en vaardigheden bekend als de Vraagbaak van de Evangelische Broedergemeente.


4. Richard Schuurman

De heer Schuurman is sinds 1991 werkzaam in de regionale journalistiek. In zijn begintijd bij de Stentor in Zwolle werd zijn interesse gewekt door het verhaal van de vermissing van een Poolse piloot uit de Tweede Wereldoorlog. De hoogbejaarde zuster van de piloot was nooit te weten gekomen wat er met haar broer was gebeurd. De heer Schuurman heeft zich vervolgens in zijn vrije tijd vastgebeten in de zaak. Hij heeft na jaren speurwerk uitgevonden waar de piloot gecrasht was, dat hij vervolgens ondergedoken heeft gezeten en ontdekt werd en vervolgens geëxecuteerd is. Hij lag als "Onbekende Nederlander" begraven op het ereveld in Loenen. In 2008 werd door middel van DNA-onderzoek vastgesteld dat het inderdaad om de Poolse piloot Czeslaw Oberdak ging. De nabestaanden van de piloot zijn door het onderzoek van de heer Schuurman veel te weten gekomen over de laatste levensmaanden van de piloot en zijn daar zeer dankbaar voor.


5. Louw Keegstra

De heer Keegstra is kundig op het gebied van financiën en administratie en heeft deze kennis, naast zijn functie bij ISG Arcus, altijd ten dienste gesteld van de maatschappij. Zo is hij penningmeester en administrateur van kerkelijke financiën van eerst de Diaconie van de federatie Hervormde gemeente en Gereformeerde kerk Lelystad en later de Protestantse Gemeente. Ook is hij penningmeester van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Lelystad en heeft hij de verzelfstandiging van de Bijzondere Hervormde Pastoraats Gemeente binnen de Protestants Kerk Nederland grondig begeleid. Ook is de heer Keegstra vrijwillig werkzaam als penningmeester, bestuurslid en koorlid van het Christelijk Mannenkoor Lelystad. Hij wordt daar gewaardeerd om zijn betrokkenheid en steun aan mensen die moeilijkheden kennen. Tot slot heeft hij zes jaar lang het secretariaat verzorgd van de ondernemersvereniging van het Lelycentre.


6. Willemien Landman

Mevrouw Landman maakt en beheert al sinds 1985 op vrijwillige basis alle theaterkleding voor De Kubus. Voor het culturele leven in Lelystad is haar belangeloze inzet van onschatbare waarde. Zij neemt elke speler, van beginneling tot semiprofessional op het toneel, uiterst serieus. Dat maakt het voor iedereen plezierig om mee te werken. Tussen 1966 en 2005 was zij ook bestuurslid van district Midden van de BKV, de branchevereniging van kleermakers. Ook was zij lid van het hoofdbestuur van dezelfde branchevereniging. Zij was aanspreekpunt voor de leden van het district Midden en verantwoordelijk voor de organisatie van studieavonden. Daarnaast heeft zij zich 10 jaar lang belangeloos ingezet als mantelzorger voor haar beide schoonouders.


7. Ed van Geemen

De heer Van Geemen is een pionier in de breedste zin van het woord. Hij is een van de mensen die vanaf het eerste uur gewetensvol en enthousiast richting gaf aan het verbindende "Lelystadsgevoel" van inwoners. Als een van de eerste winkeliers in het centrum van Lelystad opende hij 30 jaar geleden een banketbakkerij in de Waagpassage. Hij werd direct actief Lelystedeling als medeoprichter van de winkeliersvereniging van de Gordiaan. Hij nam zijn rol als promotor van een dynamisch en positief ondernemersklimaat in Lelystad zeer serieus. Ook in de sport speelde hij een grote rol als penningmeester van verschillende sportclubs in Lelystad en Flevoland. Ook was hij penningmeester voor de Stichting Flevoland helpt Oost Europa en de Stichting Bakkers voor Bakkers, waarvan het doel was bakkerijen en bakkersonderwijs op te starten in ontwikkelingslanden.


8. Dineke Peterse-Grobbe

Mevrouw Peterse-Grobbe heeft zich door de vele tegenslagen in haar leven niet van de wijs laten brengen, maar is juist op jonge leeftijd een succesvolle strijd aangegaan. Na haar hersenbloeding en met weinig vooruitzicht op een leven zonder rolstoel, heeft zij hard voor haar herstel gevochten. De sterke drang om erbovenop te komen heeft haar gemotiveerd om ondertussen een HBO-studie met goed gevolg te doorlopen. Tijdens haar stage bij Slachtofferhulp Lelystad ontdekte zij haar passie. Ze werd als 25-jarige aangenomen als bureaubegeleider en niet veel later benoemd tot teamleider. Na nog een periode regionaal teamleider te zijn geweest, is mevrouw Peterse nu landelijk Casemanager Nabestaanden van Levensdelicten. In deze functie begeleidt mevrouw Peterse familieleden van mensen die zijn omgekomen door een gewelddelict. Zij is 24 uur per dag, alle dagen van de week oproepbaar en inzetbaar.


9. Marijn de Rooij

De heer De Rooij is sinds 1976 vrijwilliger bij het Rode Kruis, waar hij verschillende functies bekleedt. In 1999 gaf hij in die rol ondersteuning tijdens het rolstoeldansen met gehandicapten in Amsterdam. Dit sprak hem erg aan en al gauw werd hij de vaste danspartner van de zwaar gehandicapte jongen Aswin van Kesteren, die in een elektrische rolstoel zat. Ze werden maatjes en de heer De Rooij nam Aswin in zijn vrije tijd vaak mee naar het voetbalstadion en naar concerten, waarbij hij alle kosten voor zijn rekening nam. Na zijn verhuizing naar Lelystad zette de heer De Rooij zijn missie voort: hij is nu alweer enkele jaren de vaste rolstoeldanspartner van mevrouw Margriet Doorenspleet. De heer De Rooij heeft meer belangeloze activiteiten op zijn conto. Zo is hij sinds 1978 penningmeester bij het KLM Mannenkoor, sinds 2002 penningmeester en contactpersoon voor de regio Flevoland van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers en bekleedt hij diverse bestuursfuncties voor de Vereniging Campings Zandhegge te Emst.


10. Margriet Doorenspleet

Mevrouw Doorenspleet is ondanks haar lichamelijke beperking al meer dan 28 jaar voor meer dan 20 uur per week verbonden aan het Gehandicapten Overleg Lelystad (GOL), waar zij de laatste jaren een rol vervult als voorzitter van de werkgroep Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid. Haar talent is om anderen te motiveren en enthousiasmeren. Met haar doorzettingsvermogen is het haar gelukt om bij belangrijke bouwprojecten aan tafel te komen. Op die manier kon zij de belangen van gehandicapten vertegenwoordigen en zijn aanpassingen binnen bestaande plannen verwezenlijkt.


11. Saieda Pierhkan

Mevrouw Pierhkan is 25 jaar Presidente van de Vrouwen Contact Club Lelystad, een zelfstandige variant van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. Zij begon in 1984 als redactrice van het clubbulletin en coördinatrice van de Lief en Leed activiteiten. In 1985 werd zij gekozen tot vice-presidente en in 1986 tot presidente. De club telde toen 60 leden. Vervolgens werd zij om de vier jaar telkens herkozen. Zij heeft de club altijd op uitstekende wijze geleid. Zonder haar inzet zou de vereniging niet meer bestaan. Rond het jaar 2000 daalde het aantal leden en bleken de contributie-inkomsten niet meer toereikend. Mevrouw Pierhkan kwam met het plan de club los te koppelen van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, waardoor de jaarlijkse verplichte bijdrage verviel en de club in staat was om zichzelf te bedruipen. Sinds 2008 bestuurt zij de club helemaal alleen. Mede door haar kwaliteiten is in de loop van de jaren een fijne sfeer van eenheid en vriendschap ontstaan binnen de groep vrouwen.


12. Ingrid Wortel

Mevrouw Wortel heeft zich jarenlang aan volledige mantelzorg gewijd voor haar - door een hartstilstand getroffen en vervolgens mentaal gehandicapte - echtgenoot. Ondanks de zware zorg voor man en opgroeiend gezin, heeft zij zich jarenlang in de avonduren belangeloos ingezet voor de gemeenteraadsfractie van het CDA Lelystad.


13. Jan Tulner

De heer Tulner is een van de eerste bewoners van Lelystad en staat erom bekend iedereen te kennen en ook nog eens met iedereen goed overweg te kunnen. De heer Tulner is sinds 1965 actief voor de kerk. Zo was hij voorzitter van de Jongelingsvereniging, Jeugdouderling, oprichter van de tienerclub en voorzitter van de Christelijke Oratorium Vereniging Stella Maris. Hij was de drijvende kracht achter de totstandkoming van `Novissimis Rebus', een voor het koor geschreven oratorium in 2000. Naast zijn reguliere baan bekleedde hij verschillende maatschappelijke functies in verenigingen binnen de kerk, basisschool 't Leerhuys en verzorgingshuis De Hoven. Momenteel is hij nog zeer actief als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het grote appartementencomplex waar hij woont.
Ja