Ministerie van Defensie

Mariniers oefenen met luchtmachthelikopters

29 april 2011, 15.45 uur

Mariniers van de 23ste Infanteriecompagnie hebben deze week geoefend met helikopters van de luchtmacht. De oefening draaide vooral om planning van operaties waarbij het Korps Mariniers en de Koninklijke Luchtmacht samenwerken. De marine-infanteristen die doorgaans vanaf zee opereren, kozen dit keer de Oirschotse Heide als uitvalsbasis.

De oefening begon maandagochtend op Vliegbasis Gilze-Rijen bij het 300 Squadron, de eenheid waar de Cougar-transporthelikopters zijn ondergebracht. Na het opstarten van het planningsproces werd de gevechtseenheid overgevlogen naar de Oirschotse Heide. De mariniers verplaatsten zich tijdens de oefening met een Chinook en 2 Cougars.

Snelle actie

De helikopters verlaten het gebied terwijl de mariniers een 'huddle' vormen. Foto: ministerie van Defensie.

Woensdag voerden de mariniers een korte snelle aanval uit op een oefenterrein tussen Budel en Weert. Daarbij werden 2 gijzelaars ontzet en overgedragen aan de lokale autoriteiten. Op Luchtmachtbasis De Peel neutraliseerde de eenheid vandaag, de laatste dag van de oefening, een bolwerk van de tegenstander.

"De samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht verliep prima. De oefening bood een goede blik in de keuken van het Defensie Helikopter Commando", aldus plaatsvervangend compagniescommandant kapitein Patrick Biemans. "Als gevolg van de bezuinigingen is dit misschien wel de laatste keer dat we ons met Cougars verplaatsen. Dat is jammer, want het toestel is erg geschikt voor dit soort acties."

Amfibisch platform

De mariniers zijn klaar om met de Chinook te vertrekken. Foto: ministerie van Defensie

Biemans: "Mariniers opereren over het algemeen vanaf een schip en begeven zich dan met landingsvaartuigen of helikopters naar het inzetgebied. Het amfibische transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is momenteel echter in onderhoud in Den Helder, daarom is er gekozen voor een andere uitvalsbasis."

Cougars op zee

Sinds vorig jaar beschikken een aantal Cougar-bemanningen over dekkwalificaties waardoor ze vanaf amfibische transportschepen maritieme operaties kunnen uitvoeren.