Zes jonge helden krijgen Haags Jeugdlintje

Persbericht van Gemeente Den Haag

Op de dag van de traditionele 'lintjesregen', speldde wethouder Karsten Klein van Jeugd, Welzijn en Sport een aantal jongeren een Haags Jeugdlintje op. Het gemeentebestuur van Den Haag reikt jaarlijks deze onderscheiding uit aan Haagse kinderen en jongeren die zich op een opvallende en positieve manier manifesteren in de stad. Dit jaar kregen zes kinderen een Haags Jeugdlintje.

De jury, bestaande uit dhr. Veling (directeur Huis voor Democratie en Rechtsstaat), mevrouw Marcella Mesker (ex-tennisprofessional), dhr. L.J. Kuipers (Chef Bureau DOEN van de politie Haaglanden), Rizlen Ebnoulfakir (Haagse Jongerenambassadeur) en Luuk Wessels (Haagse presentator van Totallykidz), koos uit 15 aanmeldingen deze jonge helden.

Leeftijdscategorie van 13 t/m 18 jaar:
Frederieke Everdina Viola Putten (16-08-1996).
Deze MBO-studente zet zich sinds drie jaar vrijwillig in bij de stadsboerderij Nijkamphoeve, de kerk, de scouting, het turnen en bij een paardenmanege. Op de boerderij helpt ze iedere week met het verzorgen van de dieren, het schoonmaken van de hokken, wandelt ze met de ezels en begeleidt ze diverse activiteiten voor kleine kinderen. Bij de paardenmanege helpt ze minder valide kinderen met paardrijden. Ook bij het turnen en in de kerk biedt Frederieke de helpende hand. Door de week besteedt ze dagelijks twee uur aan haar vrijwilligerswerk en in het weekend vier uur.

Anouk Marissa Vendelbosch (27-01-1994)
Toen ze drie jaar was namen haar ouders Anouk mee naar het zondagatelier en sindsdien heeft ze er aan alle cursussen meegedaan. Vanaf haar dertiende zet ze zich al wekelijks vrijwillig in om kinderen te begeleiden. Zo helpt ze bijvoorbeeld bij lessen beeldende vorming. Ook op zondagen en in de vakanties kan het Kinderatelier rekenen op deze trouwe vrijwilligster. Anouk heeft in 2009 zelfs haar maatschappelijke stage gelopen op het Kinderatelier. Ze besteedt gemiddeld zeven uur per week aan haar vrijwilligerswerk op het Kinderatelier.

Michelle Caroline van de Kasteele (23-03-1993). Michelle was in de brugklas het allereerste lid van de leerlingenraad van haar middelbare school, het Wateringseveld College. Inmiddels zit ze in 6 vwo, doet ze eindexamen en is ze voorzitter.

De leerlingenraad organiseert activiteiten voor alle leerlingen en is een kritische gesprekspartner voor de schoolleiding. Naast de leerlingenraad is Michelle ook op school actief. Ze geeft vol enthousiasme debatlessen aan derdejaars leerlingen, introductielessen over de leerlingenraad aan eerstejaars en Engelstalige inloopmiddagen voor leerlingen van groep 8. In samenwerking met de organisatie Centrum 1622 heeft ze voor het project 'Voor mijn part' workshops georganiseerd voor andere leerlingenraden.

Leeftijdscategorie van 18 tot en met 23 jaar:
Benny Gerardus Persoon (22-03-1988).
Benny is een fanatieke rolstoelbasketballer die andere jonge sporters met een beperking motiveert. Met zijn ADO-rolstoel is Benny een graag geziene, vrolijke, inspirerende en sportieve verschijning. Hij gebruikt social media, zoals Twitter en een blog om te laten zien dat hij een ADO-supporter is, maar ook om mindervalide jongeren uit hun isolement te halen en te motiveren om mee te doen aan diverse activiteiten. Zo heeft hij een darttoernooi georganiseerd voor jongeren met en zonder een beperking. Daarnaast is Benny betrokken gewest bij de inrichting van het nieuwe ADO stadion om dit toegankelijk te maken voor supporters met een beperking. Bij de vereniging 'De Kameleon' is hij de contactpersoon voor het regelen van de 'Taptaxi', een taxi die gehandicapte jongeren naar uit-sportwedstrijden brengt en weer ophaalt.

Nicky Pieter Sekreve (geboren op 05-04-1988) en Sander Sebastiaan Verboom (geboren op 09-12-1987).
Deze twee jongens wilden een plek in hun buurt, waar zij als jongeren terecht konden. Op zestienjarige leeftijd benaderden zij de gemeente om een voetbalveld te realiseren. Dat werd uiteindelijk via een burgerinitiatief een sport-speelplek op de hoek Ieplaan/Segbroeklaan in de Bomenbuurt. Vanaf 2006 tot aan de realisatie van het plan in 2009 hebben zij meegedacht over alle aspecten.
Inmiddels zijn Nicky en Sander uitgegroeid tot betrokken begeleiders en enthousiaste organisatoren van activiteiten voor zowel jonge- als oudere buurtbewoners. Om de sport- en speelplek (met voetbal-basketbalveld, zitpoefs, tafeltennistafels en panna-goals) in stand te houden en optimaal te benutten is er een beheercommissie opgericht. Nicky en Sander vertegenwoordigen de jongeren uit de buurt in deze commissie en denken actief mee. Ook handelen klachten af van buurtbewoners over jongeren. Dan benaderen ze deze jongeren en gaan met ze in gesprek. Als dat niet lukt, dan schakelen ze de wijkagent in. Dat is tot nu toe zelden nodig geweest. Nicky en Sander beheren de speelplek nu ongeveer twee jaar.




Razende Robot Reporter