Gemeente Ede

vrijdag, 29 april 2011

Koninklijke onderscheiding voor 17 inwoners gemeente Ede

info@ede.nl

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft vrijdag 29 april 2011 in De Reehorst in Ede aan zeventien inwoners van de gemeente Ede een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse `lintjesregen', bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag.

Koninklijke onderscheiding

Een inwoner van Bennekom kreeg de versierselen opgespeld, die horen bij de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau. Drie inwoners van Ede ontvingen de versierselen als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Dertien inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Toespraak

Burgemeester Cees van der Knaap belichtte in een persoonlijke toespraak (pdf) tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat gebeurde in De Reehorst in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden.

De verdiensten, waarop de onderscheidingen zijn gebaseerd, zijn hieronder samengevat in beknopte vorm.

Officier in de Orde van Oranje Nassau

De heer ir. H.A.F.M. Otten, 62 jaar, Bennekom

De heer ir. Harry Otten is oprichter - en was tot 2005 - algemeen directeur van Meteo Consult in Wageningen. Vanaf 2005 is hij president-directeur van MeteoGroup, een groep meteobedrijven gevestigd over de hele wereld. Hij was één van de eerste tv-presentatoren in Nederland voor het weerbericht. Hij wordt gezien als grondlegger en stimulator van een open Europese meteorologische markt, met tal van nieuwe diensten. Zijn werk is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van weerkunde aan de Wageningen UR. Vanaf 2007 is hij bestuurslid en vanaf 2009 president van de werelddambond Federation Mondiale du Jeu de Dames. Hij heeft grote interesse voor jeugdig muziektalent en heeft onder meer de Bennekomse harpiste Lavinia Meijer financieel gesteund en haar mogelijkheden geboden zich verder te ontwikkelen.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer J.L. Johan, 64 jaar, Ede

Overste (luitenant-kolonel b.d.) Jack Johan was tot 2002 werkzaam als Officier bij de Koninklijke Landmacht. Daarnaast vervulde hij diverse commandofuncties. Na zijn functioneel leeftijdsontslag in 2002 bleef hij de (neven)functie van Regimentscommandant van het Regiment Huzaren van Boreel tot 2007 vervullen. Nog steeds is hij betrokken bij de traditionele en ceremoniële taken van dit regiment. Daarnaast is hij actief voor de veteranenvereniging van zijn regiment. Al meer dan 20 jaar zet hij zich in voor het Steunfonds Officieren. Op kerkelijk terrein was de heer Johan bestuurlijk actief voor geloofsgemeenschap De Goede Herder.

De heer dr. H.H.J. Wegdam, 69 jaar

De heer dr. Harry Wegdam was tot 1996 chirurg in ziekenhuis Gelderse Vallei. Daarna tot medio 2009 uitgezonden voor de Nederlandse Organisatie Cordaid naar Ghana. Hij heeft bijzondere verdiensten op het gebied van ontwikkelingshulp en cultuur. Zo was hij in Ghana nauw betrokken bij het oprichten, vormgeven en dragen van een nationaal programma gericht op het opleiden van medisch specialisten. Bij dit project zijn vijf plattelands ziekenhuizen in Ghana betrokken. Voor het behoud van Afrikaanse kunst heeft hij een museum opgericht in Ghana. Over zijn werk in Ghana heeft hij veel gepubliceerd.

Mevrouw M. Wegdam-Vreede , 72 jaar, Ede

Mevrouw Mariette Wegdam-Vreede heeft haar echtgenoot de heer dr. Harry Wegdam in Ghana ondersteund bij zijn werkzaamheden als chirurg en medisch opleider tijdens zijn uitzending voor de Nederlandse Organisatie Cordaid. Zij heeft zelf dienstverlenende taken verricht, zoals het begeleiden van bezoekers uit Europa en elders, die het ziekenhuis bezochten voor korte of langere tijd. Zij onderhield daarnaast contacten met lokale, regionale en landelijke autoriteiten. Zij heeft het Sick & Poor Children Fund opgericht en beheerd.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw T.K. Baanstra-Griffioen, 64 jaar, Ede

Mevrouw Teka Baanstra-Griffioen is 26 jaar als vrijwilligster actief op sociaal maatschappelijk gebied. Zij heeft zich 22 jaar ingezet voor de Interkerkelijke Stichting De Vluchtheuvel in Lunteren. Ook heeft zij gedurende 25 jaar de collecten voor het Nationaal Fonds Kinderhulp georganiseerd in Lunteren. Zij was fractievolger van 1994-1998 en raadslid van 1998-2006 voor de fractie ChristenUnie (voorheen GPV-RPF). Zij was het eerste vrouwelijke raadslid voor de toenmalige Edese GPV-RPF combinatie. Vanaf de oprichting van de Voedselbank Ede in 2006 tot vandaag is mevrouw Baanstra coördinator van de vrijwilligers.

De heer D. Bootsman, 64 jaar, Bennekom

De heer Dick Bootsman is sinds 1979 als vrijwilliger actief. Hij was onder meer medeoprichter van de Raad van Kerken te Bennekom. Momenteel is hij penningmeester en lid van het College van Kerkrentmeesters van de Gereformeerde Kerk Bennekom. Hij was ruim 10 jaar bestuurlijk betrokken bij het interkerkelijk werkverband Kerk & Recreatie Bennekom Daarnaast is hij tientallen jaren vice-voorzitter en lid van de Raad van Toezicht van Stichting Careander te Harderwijk. Ook is hij actief als penningmeester van de Stichting Support and Help Organisation for People in Distress in Ede, voorheen Stichting Help Oost Polen.

De heer P.J. Constant, 57 jaar, Bennekom

De heer Paul Constant is bijna 25 jaar actief geweest als vrijwilliger voor de Stichting Vlegeldag, onder meer als secretaris en marktmeester. Sinds 1986 zet hij zich tevens in als vrijwilliger en bestuurslid voor de Ondernemers Vereniging Bennekom, waar hij momenteel de Kunstmarkt organiseert. Hij is 15 jaar bestuurslid en vrijwilliger bij de Bennekomse Schaakvereniging, waar hij zich met name heeft ingezet om de jeugd enthousiast te maken voor de schaaksport. Ook is hij bestuurslid en vrijwilliger voor Korfbalvereniging DVO Bennekom. Ook bij DVO heeft hij zich vooral ingezet voor de ontwikkeling van jeugdleden.

De heer H. Haalboom, 64 jaar, Ede

De heer Drikus Haalboom was ruim 30 jaar secretaris van de Stichting Comité ter Bevordering van Fietstochten en Boslopen (CBGB). De stichting heeft hij met een aantal vrienden opgezet. Het doel van de CBFB is door het jaar heen fietstochten en boslopen te organiseren, om de fietsers in de prachtige provincie Gelderland de natuurlandschappen te laten ontdekken en tevens op sportieve wijze te laten recreëren. De boslopen worden georganiseerd in de herfst en winter. De fietstochten in de lente en zomer. Gemiddeld nemen 300 tot 350 personen deel aan de tochten. Nu nog adviseert hij de voorzitter.

De heer W. van Heerd, 79, Ederveen

De heer Wout van Heerd begon zijn vrijwillige werkzaamheden in 1971 als voorzitter van de plaatselijke Toneelvereniging Ederveen. Daarna was hij een aantal jaar voorzitter van de Gymvereniging Ganoteon Ederveen en begon hij met zijn activiteiten voor Ondernemersvereniging Ederveen/De Klomp. Hij vervulde ruim twintig jaar de rol van Sinterklaas in het dorp en zette zich als vrijwilliger in voor de jaarlijkse markt in Ederveen. Begin jaren negentig was hij twee jaar voorzitter van zwemvereniging Polar Bears. Vanaf 1998 is hij voorzitter van de Algemene Belangenvereniging Ederveen/De Klomp.

De heer J.D. Laurens, 66 jaar, Bennekom

De heer Jan Laurens was ruim 35 jaar actief in diverse functies voor de Hervormde Gemeente Bennekom. Als ouderling verrichtte hij 30 jaar pastorale bezoeken en was hij lid van diverse commissies. Als lid van de kerkenraad heeft hij deelgenomen aan het overkoepelende regionale orgaan van 30 kerkelijke gemeentes. Daarnaast was hij lid van de Classis Ede van de Hervormde Kerk. Hij was 22 jaar bestuurslid van de reformatorische basisschool Eben Haëzer in Bennekom. Voor de Hervormde mannenvereniging `Onderzoekt de Schriften' in Bennekom vervulde hij diverse bestuursfuncties, momenteel is hij secretaris.

De heer J. van Maanen, 70 jaar, Harskamp

De heer Jan van Maanen is 33 jaar penningmeester van voetbalvereniging SVH Harskamp, waarvan hij sinds zijn 15^de lid is. Vanuit die functie is hij ook lid van de Belangenvereniging Edese Voetbalverenigingen. Daarnaast vervult hij bestuursfuncties en verzorgt vrijwilligerswerk bij het Evenementen Comité Harskamp en het Infanterie Schietkamp (ISK) museum. Het ECH organiseert jaarlijks de Koninginnedag in het dorp. In het museum verzorgt hij rondleidingen. Als medewerker van het Seniorencomité organiseert de heer Van Maanen dagjes uit voor de senioren van Harskamp.

De heer H.S. van den Oever, 57 jaar, Bennekom

De heer Henk van den Oever is vanaf 1998 penningmeester van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim. Vanaf 1997 is hij voorzitter van de stichting Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Vanaf de oprichting in 2002 is hij penningmeester van Stichting De Koepel in Bennekom. Daarnaast was hij een aantal jaren penningmeester van de Ondernemersvereniging Bennekom en bestuurslid van Stichting Koninginnedag Bennekom. Vanaf 1998 is hij voorzitter van de Vereniging Edese Monumenten. Vanaf 2010 is hij voorzitter van de Edese Commerciële Club en districtsbestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging.

De heer A. Oosterom, 67 jaar, Ede

Toen de heer Adriaan Oosterom in 1968 in Ede kwam wonen, startte hij met kerkelijk jeugdwerk in de Hervormde kerk Ede. Vanwege zijn enthousiasme werd hij in 1971 verkozen tot ouderling, speciaal ten behoeve van de jeugd. Van 1972-1998 was hij zeer nauw betrokken bij het dovenpastoraat. Hij was als ouderling werkzaam in De Gelderhorst voor dove ouderen. Al 32 jaar lang stelt het echtpaar Oosterom hun woning open voor een verstandelijke gehandicapte bewoner van 's Heeren Loo. Hij is zeer actief in de pastorale zorg voor patiënten in Ziekenhuis de Gelderse Vallei Ede.

De heer J. Scheeres, 64 jaar, Ede

De heer Jaap Scheeres heeft binnen de afdeling van het CDA Ede diverse functies verricht. Hij was van 2004 tot 2009 betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse herdenkingsactiviteiten op 5 mei in Wageningen. Hij is vanaf 2005 regisseur van de jaarlijkse herdenkingsdienst in de Oude Kerk in Ede op 4 mei en de ceremonie van kranslegging en defilé op 4 mei bij het Mausoleum in Ede. Vanaf 2006 ondersteunt hij de jaarlijkse Airborne taptoe Ede. Hij was in 2006 nauw betrokken bij de organisatie van `Ede 100 Jaar Garnizoen' en in 2009 bij de organisatie van de viering van '65 jaar bevrijding Ede'.

Mevrouw A.M. Scheffer-van den Brenk, 69 jaar, Ede

Mevrouw Nollie Scheffer-van den Brenk is lange tijd mantelzorger voor de Nederlandse Hervormde Kerk. 26 Jaar lang heeft zij een alleenstaande Edese inwoonster tot aan haar overlijden regelmatig thuis bezocht en geholpen. Ze werkt in het winkeltje in woon- en zorgcentrum Bethanië in Ede, schenkt er koffie aan bewoners en verzorgt de roosters voor vrijwilligers. Voor christelijk gemengd zangkoor Fiducia in Ede was ze bestuurslid en actief in diverse commissies. Nog steeds is ze nauw betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse bazaar van Fiducia. Ze is gastvrouw in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Mevrouw J.G. Voskuil-Broeksteeg, 64 jaar, Lunteren

Mevrouw Netty Voskuil-Broeksteeg is sinds het bestaan van buurthuis De Schakel in Lunteren betrokken bij allerlei dagelijkse werkzaamheden. Al 25 jaar neemt zij bij ziekte van beroepskrachten werkzaamheden over. Daarnaast organiseert zij activiteiten als kaartavonden, bingoavonden, kindermiddagen en draait ze bardiensten. In haar eigen woonbuurt is ze voor iedereen een vraagbaak en steunpilaar. Mensen kunnen altijd aankloppen voor hulp. Zij heeft een grote positieve rol gespeeld in het leven van veel kinderen en jongeren in een wijk waarin veel mensen woonden met lage inkomens en jonge gezinnen met veel kinderen.

Mevrouw H. van Zalinge-Kamphuis, 67 jaar, Ede

Mevrouw Hannie van Zalinge-Kamphuis is één van de steunpilaren van wijkgemeente De Open Hof van de Hervormde Taborgemeente in Ede. Ze was betrokken bij de zondagschool, de kindernevendienst en de Actie Kerkbalans, maar verricht ook beleidsmatig werk. Daarnaast is zij zeer actief betrokken bij het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk in Gelderland. En ze is al 20 jaar actief voor voetbalvereniging Blauw Geel '55, onder meer voor de ledenadministratie, kaartverkoop bij wedstrijden en het rondbrengen van het clubblad. In het verleden was zij 6 jaar secretaris van de Bewonerscommissie Laagbouw Horstwijk in Veldhuizen in Ede.