Gemeente Tilburg

Jeugdlintjes Tilburg 2011

Vijf Jeugdlintjes worden uitgereikt op vrijdag 29 april 2011

E M B A R G O TOT VRIJDAG 29 APRIL 2011, 16.00 UUR

Sinds 2008 jaar reikt de burgemeester jaarlijks de Jeugdlintjes van de gemeente Tilburg uit. Op dinsdag 12 april jl. heeft het college besloten om de Jeugdlintjes dit jaar aan vijf kandidaten toe te kennen. Op vrijdag 29 april 2011 worden vijf jonge Tilburgers gedecoreerd. Zij krijgen hun onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van Tilburg, mr. P.G.A. Noordanus, tijdens een bijeenkomst in de raadszaal in het stadhuis (stadskantoor 1) te Tilburg. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint om 16.00 uur. De gedecoreerden, hun familie en andere gasten worden vanaf 15.30 uur ontvangen in de burgerhal.
Met deze gemeentelijke onderscheiding wordt de waardering van het gemeentebestuur voor de jonge Tilburgers tot uiting gebracht.


1. Britta Brandsma (14 jaar)
Britta heeft de afgelopen jaren regelmatig deelgenomen aan inspraakorganen voor kinderen. Van december 2007 tot en met juli 2009 was zij lid van de kinderraad van OBS Bibit. In deze periode heeft zij zich vooral ingezet voor de veiligheid in en om school. Van december 2008 tot 1 januari 2010 was zij lid van de Kinderraad Reeshof 2. Ze heeft in die hoedanigheid meegedaan aan 'het beste idee van Tilburg' en een tweede prijs gewonnen met een gamehal met inloopmiddag voor jongeren. Sinds april 2010 is Britta lid van de Kinderadviesraad (KART). KART zoekt oplossingen voor de armoedeproblematiek bij kinderen. Sinds juni 2009 is Britta lid van de First Lego League, een groep leerlingen die deelnemen aan een internationale Wetenschap & Technologie wedstrijd. Tot slot helpt zij sinds 2005 bij het organiseren van activiteiten voor het Wereld Natuur Fonds.


2. Nathalie Brooks (15 jaar)
Vanaf haar zesde jaar is Nathalie lid van de scouting Peerke Donders. Thans maakt ze deel uit van de Rowans en Sherpa's Afdeling. In 2009 is zij begonnen als leiding van de Bevers (kinderen van 4 t/m 7 jaar). Ze begeleidt voor het derde jaar een groep Bevers en organiseert samen met anderen uit de leiding diverse activiteiten. Sinds 2009 is Nathalie ook lid van de Jongeren Adviesraad. Samen met andere jongen gaat zij op zoek naar informatie om WonenBreburg en de gemeente Tilburg te adviseren over bijzondere vraagstukken. In 2009 is Nathalie ook begonnen met het begeleiden van deelnemers aan de Kindervakantieweek in Tilburg-Noord. Zij organiseert activiteiten voor de deelnemende kinderen en begeleidt hen gedurende de week. Tenslotte is Nathalie in 2010 betrokken geweest bij het project 'Maak wat je raakt', een project waarvoor zij haar grootmoeder interviewde over het thema 'Liefde in de oorlog'. Ze kwam in de landelijke finale en behaalde de eerste prijs.


3. Nicky Eberson (14 jaar)
Sinds augustus 2008 is Nicky vrijwilliger bij zwemvereniging TRB-RES. Ze begeleidt kleinere kinderen bij de zwemles, als ondersteuning van de zwemleraren. Regelmatig oefent zij ook geheel zelfstandig met de deelnemers. Van 2003 tot 2007 en opnieuw sinds 2009 was/is Nicky betrokken bij de activiteiten van Villa Pardoes, thans het Sterrenfonds. Ze helpt mee bij mailings, verricht hand- en spandiensten bij uiteenlopende activiteiten en bemenst de informatiestand van het fonds. In 2010 is Nickey gevraagd jeugdambassadeur van de Dag van de Dialoog te worden. Nicky is in 2009 bekend geworden als de kinderburgemeester van Tilburg. In die hoedanigheid is zij regelmatig aanwezig geweest bij evenementen in de stad.


4. Jasper van Huigevoort (16 jaar)
Jasper besteedt redelijk wat tijd aan het helpen bij dansactiviteiten. Sinds 2008 helpt hij iedere week bij de kleuterles. Hij bereidt de les mee voor, geeft zelf les en begeleidt de kleuters. Daarnaast helpt hij bij het maken en vinden van decors en kleiding en aan het bedenken van dansen voor grote shows, die iedere twee jaar worden gehouden. Op ieder moment is Jasper beschikbaar voor promotieactiviteiten, zoals het plakken van posters of het rondbrengen van flyers. Door zijn grote inzet voor de dansactiviteiten is hij een boegbeeld geworden: 'dansen voor jongens kan ook stoer en leuk zijn'. Sinds 2007 is hij samen met de eigenaar van een dansschool bezig om een dansgroep voor gehandicapten op te richten.


5. Anniek Vlems (18 jaar)
Vanaf 2007 is Anniek betrokken bij het jongerenpanel van de Participatiewerkplaats Jeugd, waar ze ook haar maatschappelijke stage heeft gelopen. Het werken met jongeren die ervaring met hulpverlening hebben, spreekt haar zeer aan. Eind 2009 maakte zij kennis met Onderling Sterk Waalwijk, waar ze als vrijwilliger werkt. Sinds 2010 doet zij dat ook voor Onderling Sterk Tilburg. Ze ondersteunt het bestuur dat gevormd wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Ze notuleert vergaderingen en brainstormt met de bestuursleden over gehandicaptenbeleid. Sinds 2010 ondersteunt zijn de drumband Prins Maurits, een drumband voor mensen met een verstandelijke beperking. Anniek wil een lans breken voor jeugdige vrijwilligers in de sociale sector.